Harika turtalar, mantı veya tadına doyulmaz gözlemeler. Bunlar için ihtiyacınız olan en önemli nokta, lezzetli bir hamur olduğu kadar doğru şekilde ve kalınlıkta açılmış olması. İşte bir hamura doğru şekil vermenin püf noktaları…
DOĞRU OKLAVAYI SEÇİN
Saplı oklavalar ve sapsız oklavalar arasında kullanım farklılığı bulunuyor. Sapsız bir oklavanın kullanımında daha fazla kontrol edebilirsiniz. Bu nedenle geniş ve ince açılacak hamurlarda sapsız oklavaları tercih edebilirsiniz. İnceltmek istediğiniz kurabiye veya turta hamuru için ise saplı bir oklava kullanabilirsiniz.
DÜZ VE SOĞUK BİR ZEMİN TERCİH EDİN
Mermer, hamuru sert ve soğuk tutarak yapışkan hale gelmesini önlemesi nedeniyle en ideal zeminlerden biri. Fakat mermer bir zemin olmasa bile düz bir tezgahı da bunun için uygun bir çalışma alanı olarak kullanabilirsiniz.
PARŞÖMEN KAĞIDI KULLANIN
Hamuru döndürmek için ellerinizle çekiştirmek yerine bir parşömen kağıdı veya silikon matlar kullanabilirsiniz. Bunlar üzerine yerleştirerek döndürme sırasında kolay bir işlem uygulayabilirsiniz.
ZEMİNİ UNLAYIN
Hamuru zeminde açmaya başlamadan önce zemini unlamayı unutmayın. Bu sayede hamurun yapışmadan rahatça hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca oklavayı da unlamak, açma sırasında kolaylık sağlar.
MÜKEMMEL YUVARLAMA
Yuvarlamaya başlamadan önce hamurun, mükemmel sıkıca ve eşit bir şekilde yuvarlandığından emin olun. Homojen bir biçimde bir araya gelmiş bir hamur, çok daha kolay açılacaktır.
ORTADAN BAŞLAYIN
Birçok insan hamurun bir ucundan başlayıp yuvarlama hatasını yapar. Bunun yerine oklavayı hamurun ortasına yerleştirerek başlayın. Bu sayede hamurun açılırken eşit şekilde dağılmasını sağlayabilirsiniz.
EŞİT ŞEKİLDE BASTIRIN
Her harekette aşağı doğru iterken ve açarken aynı miktarda basıncı koruyun. Bu sayede hamurun her noktasında eşit bir açılım sağlayabilirsiniz.
OKLAVAYI ZEMİNE ÇARPMAYIN
Hamuru açarken kenara ulaştığınızda oklavanın kenardan zemine çarpmasına engel olun. Hamurun üzerinde çalışmaya devam ederek açmaya çalışın. Böylece kenar kısımların ortaya göre daha ince olmasını engelleyebilirsiniz.
KENDİNİZİ DEĞİL HAMURU DÖNDÜRÜN
Hamuru döndürmek yerine siz şeklinizi değiştirerek hamuru açtığınızda, eşit olmayan şekli bozuk hamurla karşılaşırsınız. Bu nedenle hamuru açırken döndürme konusu en önemli püf noktalarından biri. Parşömen veya silikon mat kullanarak hamuru 90 derece döndürebilir, böylece eşit bir şekilde hamuru açabilirsiniz.