Çinekop balığı, oldukça lezzetli olan ve sağlıklı olması yönüyle bilinen bir balık türüdür. Pek çok vitamin ve minerali içerisinde bulunduran çinekop balığı protein açısından da zengindir. Çinekop balığına daha çok Aralık ve ocak aylarında tezgahlarda rastlamak mümkündür. Çinekop balığı çocuk sağlığına da iyi geldiği gibi pek çok hastalıkların oluşmasını önleme açısından da tercih edilir. Çinekop balığı, tüketiminden önce iyi pişmiş olması gerekir. Balığın pişirilme sürecinde ise bazı püf noktaları bilmek oldukça önemlidir. Çinekop nasıl pişirilir sorusunu soran pek çok kişi, bazı püf noktalara ihtiyaç duyar. Her mevsim sofralarımızda yer alan bu lezzetli balığın nasıl pişirildiği sorusu popülerdir.
Sofralarımıza lezzet katan çinakopları doğru yöntemlerle pişirmek gerekir. Çinekop pişirirken genellikle iki yöntem kullanılır. Çinakoplar fırında buğulama veya tavada kızartılarak pişirilir. Fırında çinekop pişirirken, balığın yanı sıra tepsiye havuç, patates, soğan gibi sebzelerle renklilik katabilirsiniz.
Tepsiye fırın kâğıdı serildikten sonra balıklar ve diğer malzemeler yerleştirilir ve tepsi fırına atılır. Balıklar 180 derecelik fırında ortalama 25-30 dakikada pişer. Tavada çinekop yapmak için ise mısır ununa, tuza ve yağa ihtiyaç vardır. Balıklar tuz ve mısır unu ile harmanlandıktan sonra, yağda kızartılır.
Çinekop balığının insan sağlığına pek çok faydası vardır. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller, özellikle büyüme dönemindeki çocukların gelişmesi noktasında önemli bir yere sahiptir. Herkes tarafından sevilen çinekop balıklarının nasıl tüketildiğini bilmek gerekir. Çinekop yağlı bir balık olmasından ötürü, her türlü pişirilmeye uygundur.
Tavada veya fırında pişirilen bu balıklar, taze tüketilmelidir. Besin değerini korumasından ötürü en uygun pişirme yöntemi buğulamadır. Pişirirken herhangi bir ilave yağ olmadan, kendi yağıyla daha sağlıklı bir besin elde etmiş olursunuz.
Çinekop balığını tavada pişirmek için mısır ununa, tuza ve yağa ihtiyacınız vardır. Geniş ve derin bir tavaya yağ eklendikten sonra, bol suyla yıkanmış ve tuzlanıp, mısır ununa batırılmış çinekop kızgın yağın içine atılmalıdır. Kızaran çinekoplar yağı süzüldükten sonra tüketilebilir.
Çinekop pişirirken buğulama yöntemi son derece önemlidir. Besinin değerini düşürmemesi sebebiyle bu yöntem kullanılır. Buğulama yönteminde öncelikle, soğanlık piyazlar doğranır ve tavaya yayılır. Üzerine ise balıklar yerleştirilir ve balıkların üzerine de domates, biber, limon ve isteğe göre defne yaprağı yerleştirilir. Salça suda eritip tepsiye ekledikten sonra yağı üzerinde gezdirin ve tuzu, biberleri serpin. Bu karışımı kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin.