İnsan sağlığı açısından et tüketiminin büyük bir önemi vardır. Kırmızı et, pek çok vitamin ve mineral açısından zengin bir yiyecektir. Farklı şekilde tüketilen et, yüksek miktarda protein içerir. En çok tüketilen et türleri arasında yer alan biftek, farkı yöntemlerle pişirilir. Biftek pişirilirken bazı püf noktalara uymak, yumuşak ve lezzetli etler elde etmenize yardımcı olacaktır. Biftek tüketimi öncesinde et yağda, fırında veya düdüklüde pişirilir. Her bir yöntem, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Daha yumuşak et elde etmek isteyenler, biftek nasıl pişirilir sorusuna cevap arar. Böylelikle bifteğin nasıl pişirileceği sıklıkla merak edilen bir konudur.
Biftek pişirirken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Bifteği pişireceğiniz tavayı önceden ısıtın. Pişireceğiniz etin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Aynı zamanda etleri tavaya atmadan önce tuzlamayı unutmayın. Etleri pişirirken sıvıyağ haricinde, tereyağı veya zeytinyağını kullanabilirsiniz.
Biftek mühürleme işleminde, etin üzerini kapatmadan her iki tarafının renk değiştirene kadar kızarmasını sağlayın. Mühürleme işleminden sonra biftek oda sıcaklığında 10 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen biftek, önceden ısıtılmış tavaya, ızgaraya veya fırına alınır. Orta dereceli ısıda pişirilen biftekler, daha sonra yemeğe uygun hale gelir.
Biftek pişirirken en çok yumuşak olmasına dikkat edilir. Biftek sert olduğunda tüketilmesi zor olacaktır. Bu yüzden bazı adımlara dikkat etmek, etin pişirilmesinde önemlidir. Biftek yapacağınız tavayı önceden ısıtarak işe başlayabilirsiniz. Ön ısıtma ve kızdırma, etin mühürlenmesini hızlandıracaktır.
Pişireceğiniz etin oda sıcaklığında olması, bir diğer dikkat edilmesi gereken noktadır. Bu yüzden buzdolabından çıkarır çıkarmaz tavaya koymak doğru olmayacaktır. Etleri tavaya atmadan önce tuzlamayı unutmayın. Önceden tuzlayıp bekletmek, et suyunun kurumasına neden olabilir. Eti çevirirken bir maşadan yardım almayı unutmayın. Böylece etiniz daha yumuşak bir hale gelecektir.
Et pişirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, ortalama süredir. Pişirme süresinin az veya fazla olması, etinizin tadını bozacak ve sizin eti tüketmenizi engelleyecektir. Bu sebeple bifteğin kaç dakikada pişmesi gerektiği sorusu son derece önemlidir.
Dana bifteğin pişirme süresi, etin kalınlığına göre değişiklik gösterir. Bir parmak kalınlığında olan et 3 dakikada pişerken, daha kalın olan etler ortalama beş dakikada pişer.