Patlıcan kebabı tarifi: Tam kıvamında sofralarınızda...
Patlıcan kebabı, Türk mutfağının en sevilen ve köklü yemeklerinden biridir. Bu yemek, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi şehirlerde çokça tüketilir ve bu bölgelerde farklı varyasyonları bulunur. Fakat bu yemek için şehir değiştirmenize gerek yok. İşte lezzet dolu o tarif...
Giriş Tarihi: 23.06.2024 09:21Güncelleme Tarihi: 23.06.2024 09:21
MALZEMELER
3 adet büyük boy patlıcan
500 gram kıyma (tercihen dana-kuzu karışık)
1 adet büyük kuru soğan (rendelenmiş)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 adet yumurta
1/2 su bardağı galeta unu veya ekmek kırıntısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 adet domates (dilimlenmiş)
2-3 adet yeşil biber (bütün halde)
1 su bardağı su
YAPILIŞI
Patlıcanları yıkayın ve alacalı olarak soyun.
Patlıcanları yaklaşık 2 cm kalınlığında dilimleyin ve tuzlu suya koyarak acılığını almak için yaklaşık 30 dakika bekletin.
Süre sonunda patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın.
Bir karıştırma kabında kıymayı, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, yumurtayı, galeta ununu veya ekmek kırıntısını ve baharatları (tuz, karabiber, kimyon, kırmızı biber) iyice yoğurun.
Hazırlanan kıyma harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve köfte şekli verin.
Fırın tepsisine veya borcama bir dilim patlıcan, bir köfte olacak şekilde sıra sıra dizin.
Üzerine dilimlenmiş domatesleri ve bütün yeşil biberleri yerleştirin.
Zeytinyağını patlıcanların üzerine gezdirin.
Su ekleyerek tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin. (Ara ara kontrol ederek suyu azaldıkça biraz daha su ekleyebilirsiniz.)
Fırından çıkan patlıcan kebabını sıcak olarak servis edin. Yanında pilav veya yoğurt ile sunabilirsiniz.