Mutfak dolaplarını temizlerken, diğer işlerde olduğu gibi ilk adım boşaltma işlemini bitirmek, dağınıklığı ortadan kaldırmak ve neyi nerede tutacağınızı yeniden gözde geçirmektir. Tüm mutfak dolaplarını aynı gün temizlemek, temizliği daha hale getirecektir. İşte kısa sürede tüm işlemleri bitirmenizi sağlayacak olan o ipuçları…
EN ÜSTTEN BAŞLAYIN
Eğer dolaplarınız tavanla birleşik değilse, ilk olarak dolap üstlerinden başlamanız işinizi kolaylaştırır. En kötü toz, kalıntı ve yağ birikiminin ortaya çıktığı bu alanlar, çok daha uzun süre temizlenmeden kalır. Fakat bununla birlikte sirke ve kabartma tozu gibi doğal seçenekleri bir araya getirerek kolayca temizleyebilirsiniz.
Öncelikle kalın kir katmanını temizlemek için yüzeye biraz beyaz sirke püskürtün ve ardından biraz kabartma tozu serpin. Birkaç dakika bekleyin. Temiz bir süngerle iyice ovaladıktan sonra bir bez veya kağıt havluyla bir kirli katmanı kaldırın. Şimdi tamamen temizlemenize hazır hale gelecektir. Temiz bir bezle yeniden silin ve kurulayın. Böylece mutfak dolaplarının üstünde biriken kir katmanlarını saatlerce uğraşmadan dakikalar içinde ortadan kaldırabilirsiniz.
HER ŞEYİ BOŞALTIN
Dolabın üstlerinden aşağıya doğru inme işlemini aynı zamanda boşaltırken de uygulamak gererkiyor. Her şeyi yukarıdan aşağıya doğru tezgahlara alın. En üstten başlayarak bu işlemi yapmak, işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Eğer tek seferde tüm eşyaları indirirseniz, hem işlem daha karmaşık hem de yerleştirmesi daha fazla vakit alabilir. Bu nedenle 2 veya 3 bölümden oluşacak şekilde yukarıdan aşağıya doğru bölümlere ayırmak daha pratik bir sonuç getirecektir.
DOLAPLARIN İÇİNİ TEMİZLEYİN
Bunun için öncelikle elektrik süpürgesinin döşeme başlığını kullanabilirsiniz. Öncelikle köşeler, raflar, bağlantı noktaları ve çekmece içlerini bu başlıkla temizleyerek tüm tozlardan tek seferde kurtulabilirsiniz. Direkt silme işlemine geçtiğinizde çeşitli kırıntılar, kenarda biriken tozlar daha fazla bulaşma ve yayılmaya neden olarak oldukça kötü bir sonuç verebilir. Bunun için öncelikle elektrik süpürgesini kullanmak çok daha pratik olacaktır. Ardından kullanmak istediğiniz temizleyici ile dakikalar içinde her yeri mikrofiber bez ile tertemiz yapabilirsiniz.
MUTFAK DOLABI KAPAKLARI TEMİZLİĞİNE DİKKAT!
Mutfak dolapları her ne kadar sağlam görünse de kapakların dış yüzeylerinde herhangi bir solma, çizilme veya kabarma riskine karşı nazik bir temizlik yapılması gerekir. Mutfak dolaplarınız ne kadar sağlam olursa olsun, herhangi bir aşındırıcı temizlik malzemesi, ağartıcı deterjanlar kullanmaktan kaçının. Dolapların ön kısımları için en iyi temizleme seçeneği, dairesel hareketlerle nemli ve temiz bir bez kullanmaktır. Eğer daha kirli ve yağlıysa biraz bulaşık deterjanı veya pH seviyesi nötr olan bir temizleyici kullanabilirsiniz. Sabunun da herhangi bir leke bırakmaması için tam olarak temizlendiğinden emin olunması gerekir. Bu nedenle ikinci kez tamamen temiz bir suyla silin. Son olarak yüzeyin kuru ve lekesiz olduğundan emin olmak için kuru bir mikrofiber bezle kurulayın.
CAM VE AYNALI KAPAKLARIN TEMİZLENMESİ
Eğer cam veya ayna panellerine sahip bir mutfak panellerine sahipseniz, önce bir bez veya kağıt havlu üzerine cam temizleyici sıkın. Buradaki en önemli nokta; bu temizleyicilerin dolap ve cam arasına sızabileceği için doğrudan camın üzerine püskürtülmemesidir. Temizleyiciyi püskürttüğünüz bez ile sildikten sonra ardından kuru bir mikrofiber bizle kurutun.
DÜĞMELERİ, KULPLARI VE MENTEŞELERİ ATLAMAYIN
Mutfak dolaplarını temizlerken, herhangi bir inatçı yağ lekesi üzerine biraz seyreltilmiş bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Ayrıca limon gibi diğer asitli bileşenler, içeren temizlik maddelerinden kaçınmaya özen göstermeniz önemlidir. Kir ve tozun birikebileceği menteşelerin birleşim yerlerinin çevresini yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyebilirsiniz.
MUTFAK DOLAPLARI NE SIKLIKLA TEMİZLENMELİ?
Mutfak dolaplarını düzenli aralıklarla temizlemek, işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin; her hafta mutfak dolaplarının ön yüzünü nemli bir bezle bir kez hafifçe silebilirsiniz. Ayrıca bir dökülme veya sıçrama anında hemen müdahale edin. Yılda bir veya iki kez derinlemesine, kapsamlı bir temizlik yapabilirsiniz. Buradaki en önemli amaç; hijyenik olmayan, hatta çıkarılması zahmetli hale gelen yapışkan, yağ bazlı kirin birikimini önlemektir.