Kulaklıkların aşırı ve yüksek ses seviyelerinde kullanılması sonucu ortaya çıkabilecek hasarlardan birkaçı ise bu listede bulunuyor.
SIKIŞMA HİSSİ YARATAN BİR BAŞ AĞRISI
Uzun süre kulaklık takan insanlar, başlarını doğası gereği olmaması gereken bir baskıya maruz bırakırlar. Sonuç olarak kafa derisi ve iç kulak bölümünde bir sıkışma ortaya çıkar. Bu duruma yatkınsanız kulaklık kullanmak migren ataklarınızı da ortaya çıkarabilir.
İŞİTME SORUNLARINA YOL AÇABİLİR
Bilim insanlarına göre, 30 yaşındaki çoğu kişi 17 kilohertz'lik bir sesi duyabilmeli. Bu da yaklaşan bir sivrisineği duyabilecekleri anlamına geliyor. Ancak son zamanlarda ortaya konulan araştırmalarda gün geçtikçe çoğu kişi daha genç yaşlarda bu düzeyde işitemiyor. Üstelik doğum sırasında sahip olduğumuz 15.000 işitme hücresini kaybettiğimizde yerine yenisini üretemiyor, bu nedenle telafisi olmayan bir yola girebiliyoruz. Bilim insanları ise bu hücre kayıpları sorununu sık kulaklık kullanımı ile ilişkilendiriyor.
KULAK KİRİ TIKANIKLIĞINA SEBEP OLABİLİR
Kulaklarda oluşan kulak kiri, çıkışı engellendiği için kulaklarınız içerisinde bir tıkanıklığa sebep olabilir. Kulaklık kullanımı nedeniyle biriken bu kirler sonucunda kulaklarınız tıkanabilir ve bu durum da kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Dahası, kulaklıklar pamuklu çubuk görevi görebilir ve kulak kirini daha da derine iterek kulak ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilir.
VERTIGO ADLI BİR BAŞ DÖNMESİ SORUNUNU ORTAYA ÇIKARABİLİR
Vertigo, denge kaybetme hissinin sonucunda ortaya çıkan ve aslında olmayan bir hareketin yanılsamasını yaşamanızla sonuçlanan bir baş dönmesi sorunudur. Sıklıkla mide bulantısı ve baş dönmesi birlikte eşlik eder. Kulaklarımız ses yalıtımlı kulaklıklarla tıkandığında sık ortaya çıkabilecek bir durumdur. Dönme hissine neden olabilecek ek faktörlerden biri en yüksek ses seviyesinde müzik dinlemektir. Kulaklık gibi küçük nesneleri kulağımıza yerleştirirken iç kulağımıza yaptığımız baskı da vertigo sorunun bir başka nedenidir.
HİÇ SES OLMAYAN ORTAMLARDA OLMAYAN SESLERİ DUYMAYA NEDEN OLABİLİR
Kulaklığın aşırı kullanıldığı durumlarda rahatsız edici bir çınlama sesi ile karşılaşabilirsiniz. Tam sessizlik sırasında veya dinlenirken çınlama, tıklama, uğultu ve tıslama gibi sesleri duymaya başlayabilirsiniz. Bilim insanları, bu hissin bir tedavisi olmadığını ancak kulaklık kullanma süresini ve kulaklık kullanırken ses düzeyini düşürerek bu durumu kolaylıkla önlenebileceğini söylüyor.
SİVİLCE GİBİ CİLT PROBLEMLERİNE NEDEN OLABİLİR
Tıp uzmanlarına göre özellikle egzersiz yaparken terleme sırasında kullanılan kulaküstü kulaklıklar, cilt problemlerine sebep olabilir. Terleme ve kulaklığın yarattığı baskı nedeniyle ortaya bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam çıkıyor. Bu durum ise akne ve cilt enfeksiyonlarına da ortam hazırlıyor. Kulak içi kulaklıklar ise kulağınızın içinde aşırı yağ birikimine ve kulak sivilcelerine neden olabilecek bakterilerin bir araya gelmesi için harika bir ortam yaratabilir.