En rahat uyku için her zaman doğru pozisyon veya doğru ısıda bir ortamda olmayabiliriz. Bu ufak detaylar ise uykusuzluk sorununu ortadan kaldırabilir. Üstelik zihnimizi eğitmek de bu çözüm yollarından yalnızca biri. İşte o püf noktaları…
KASLARINIZI GERME VE GEVŞETME EGZERSİZİ
Uykuya dalmadan önce sorun yaşıyorsanız, vücudunuzun her bir kasını düşünerek ayak parmak ucunuzdan kafanıza kadar her kasınızı germeye odaklanın ve ardından yavaş yavaş gevşeyin. Bunu 5 saniye aralıklarla birkaç kez tekrarlayarak kaslarınızı gevşetebilir, böylece uykuya daha rahat dalabilirsiniz.
KABUSLARDAN KAÇINMAK İÇİN SOĞUK BİR YATAK ODASI
Yatak odanızın sıcak olmasını seviyorsanız, bu kötü bir alışkanlık olabilir. Araştırmacılar, iyi bir gece uykusu çekmenin en önemli faktörlerinden birinin soğuk oda olduğunu söylüyor.
En iyi yatak odası sıcaklığı yaklaşık 18,3 ° C. Ancak doktorlar, sizin için neyin daha rahat olduğuna bağlı olarak, sıcalığı 15,5 ° C ila 19,4 ° C arasında tutmanızı öneriyor. Bunun nedeni, vücudun akşamları sıcaklığını düşürmeye programlanmış olmasıdır. Kalorifer peteğini daha serin bir moda ayarlarsanız, vücudunuza uyku zamanının geldiğine dair bir sinyal de vererek uykuya daha rahat geçmeyi sağlayabilirsiniz.
BAŞ DÖNMESİ DURUMUNDA BİR AYAĞINIZI YERE KOYUN
Bazen uykuya dalmaya çalışırken başımız dönebilir. Ancak sağa sola savurmak işleri daha da kötüleştirebilir. Sırt üstü yatarken bir ayağınızı yere koyun. Bu, beyninizin pozisyonunuzu yeniden hesaplamasına yardımcı olacak ve baş dönmesi kaybolacaktır.
ÖĞLEN 3'TEN SONRA KESTİRMEYİN
Çoğu insan şekerlemelerden etkilenmeden geceleri rahatça uyuyabilir. Ancak uykusuzluk veya diğer uyku bozukluklarınız varsa, kestirma araları bu sorunları daha da kötüleştirebilir.
Kısa kestirmelerinizin yaklaşık 10 ila 20 dakika sürmesi gerekir. Ne kadar uzun şekerleme yaparsanız, uyandıktan sonra kendinizi kötü hissetme olasılığınız o kadar artar.
Saat 15: 00'ten sonra şekerleme yapmayın.
Sessiz, serin ve karanlık bir yerde kestirin.
DAHA HIZLI BİR UYKU İÇİN KARNINIZDAN NEFES ALIN
Uykuya dalmaya çalışırken endişeli veya gergin hissedebilirsiniz. Bu durum nefes alıp vermenizi hızlandırması nedeniyle iyi uyku alma olasılığınız çok düşer. Bunun için 4-7-8 nefes alma tekniğini deneyin. Diyafram nefesi denen durum ile göğsünüz yerine karnınızdan nefes alın.
Ciğerlerdeki havayı boşaltın.
Burundan 4 saniye sessizce nefes alın. Karnınız yukarı kalkmalı.
Nefesi 7 saniye tutun.
8 saniye boyunca ağızdan nefes verin.
Döngüyü 4 defaya kadar tekrarlayın.
OMUZ RAHATSIZLIKLARINIZ VARSA YASTIKLARLA BİR KANAL OLUŞTURUN
Omzunuzda ağrı varsa ve sırt üstü yatmak sizin için rahat değilse bu ipucunu deneyin. Herhangi bir özel cihaz almanıza gerek yok, sadece daha kaliteli yastıklar alın ve onlarla kolunuz için bir kanal oluşturun. Yanınıza çok yüksek yastıklar koymayın. Omurganızı hizalı tutun.
UYUMADAN ÖNCE YAZIN
Garip gelebilir ama araştırmalar, yatmadan önce olumlu olayları yazmanın stresi azalttığını ve uyku kalitenizi artırdığını gösteriyor. Gününüz hakkında yazmak için her gece 15 dakikanızı ayırın. Ancak sadece iyi şeylere değil, aynı zamanda nasıl hissettiğinize de odaklanmaya çalışın.
ZİHNİNİZDE KENDİNİZE "DÜŞÜNME" DEYİN
Uzmanlar, bu numaranın bir sihir gibi çalıştığını söylüyor. Yöntemi tamamlamak için tam 120 saniyeye ihtiyacınız var. Kendinize defalarca "Düşünmeyin" deyin. Son 10 saniye, uykuya dalmaya başlayacağınız en rahat anlardan biri olabilir.
"UYANIK KAL" PARADOKSU
Deneyebileceğiniz bir yöntem daha var, ancak bu bir paradoksa dayanıyor. Kendinize uyanık kalmanızı söylemek, daha hızlı uykuya dalmak için harika bir numara olabilir. Bunu uygulayan insanlar, uygulamayanlara göre daha hızlı uykuya daldı ve bu yöntem, uykusuzluğunuz olsa bile, geleneksel nefes alma uygulamaları kadar etkili olduğu gözlendi.
AVUÇ ALTINDAKİ RAHATLATICI NOKTALARA BASKI UYGULAYIN
Akupunkturdaki belirli noktalar da daha iyi uykuyu tetikleyebilir. Aromaterapi ile karıştırabilirsiniz.
Pembemsi tarafınızda avucunuzun hemen altındaki küçük, oyuk alanı bulun. Bu ilk nokta. İkinci nokta, bilek kıvrımınızdan üç parmak genişliğinde, tendonlarınızın hemen arasında bulunur.
2 ila 3 dakika boyunca dairesel veya yukarı aşağı hareketlerle hafifçe basınç uygulayın.
Kaslarınızın gevşediğini hissedin.
Diğer bileğe de uygulayın.