Avokadodan çeşitli bitkilere kadar birbirinden farklı ürünü dondurucuda saklayabilirsiniz. Yılın her döneminde en iyi şekilde tüketebilme fırsatına sahip olduğunuz bu ürünleri nasıl saklamanız gerektiğiyle ilgili ufak ipuçlarına ihtiyacınız olabilir. İşte o liste…
AVOKADO
Avokadoları, doğranmış veya dilimlemlenmiş olarak servis etmeyi planlamıyorsanız, olgunlaşmış hallerini ikiye bölerek buzdolabında saklayabilirsiniz. Bununla birlikte guacamole gibi soslar için tutmayı planlıyorsanız, öncelikle sosu yaptıktan sonra buzdolabında sos olarak da muhafaza edebilrsiniz.
MUZ
Muzlar, doğru olgunluk noktasına ulaştıklarında sizin için tüketmeye vakit yoksa, tam da istediğiniz aşamada dondurulmaya hazır şekilde derin dondurucuya atabilirsiniz. İsterseniz öncesinde muzları dilimleyebilir, ardından bir tepsi veya yağlı kağıt üzerinde dondurucuda 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlemden sonra dilimleri hiçbir form kaybına uğramadan buzdolabına poşetine koyarak uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz. Özellikle yulaf ezmesi veya smoothieler için oldukça kullanışlı olacaktır.
KIRMIZI MEYVELER
Çilek, yaban mersini, ahududu veya böğürtlen fark etmez, tüm kırmızı meyveler oldukça iyi dondurulabilir. Özellikle yaz aylarında kısa süre ulaşılabilen bu meyveleri, derin dondurucuda yılın her döneminde tüketebilmenizi sağlar. Ezilmelerinden endişe ediyorsanız, bir tepsi veya yağlı kağıt üzerinde 30 dakika kadar ön soğutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece bir araya geldiklerinde birbirlerine yapışmadan uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.
EKMEK
Eğer düşündüğünüzden fazla ekmek aldıysanız, israf olacak diye düşünmeyin. İster bütün isterseniz dilimleyerek buzluğa atabilirsiniz. Üstelik buzluktan çıktıktan sonra kolayca çözünen bu ekmekleri, istediğiniz zaman rahatlıkla tüketebilirsiniz.
TEREYAĞI
Son kullanma tarihinden önce dondurduğunuz sürece tereyağı dondurucuda yaklaşık dört ay kalabilir. Hava geçirmez bir kapta kullandığınızdan emin olun. Sadece kullanım süresini uzatmak için değil dondurucudaki diğer yiyeceklerden tat ve kokuyu emme ihtimali nedeniyle hava almayan bir kapta muhafaza edilmesi önemlidir.
BALIK
Yağlı balık türleri için derin dondurucu, en iyi seçeneklerden biridir. Somon ve alabalık üç aya kadar muhafaza edilirken morina veya mezgit balığı gibi soğuk su balıkları altı aya kadar muhafaza edilebilir. Dondurmadan önce içine koyduğunuz kabın hava almadığından emin olun. Ayrıca çözdürme işlemi sırasında direkt sıcak ortama değil, buzdolabında veya soğuk su içerisinde çözdürün.
ZENCEFİL
Her daim elinizin altında taze bir zencefil olsun istiyorsunuz ama raf ömrünü her seferinde geçiriyorsanız, başka bir yöntem daha bulunuyor. Taze zencefili dondurduğunuzda raf ömrü bir aydan altı aya kadar çıkıyor. Üstelik dondurulmuş zencefili rendeleyerek çaylara, kurabiyelere eklemek çok daha kolay hale geliyor.
ÜZÜM
Her mevsim ulaşabileceğiniz bir meyve alternatifiniz daha bulunuyor. Çoğunluğu su olması sayesinde üzümler, oldukça iyi donar. Üstelik donmuş haldeyken de oldukça iyi atıştırmalıklardır. Muzlarda denediğiniz aynı yöntemi kullanarak tek tek ön döndurma işlemini yapın ve ardından dondurucu kabına veya poşetine aktarın.
TAZE OTLAR
Mevsimine göre o harika kokulu otları mutfağınızda bulundurmak için derin dondurucu yöntemini deneyebilirsiniz. Kişniş, fesleğen, kekik, dereotu, biberiye veya maydanoz gibi bitkileri su veya yağ ile doldurulmuş buz küpü tepsilerinde dondurabilirsiniz.
ET
Birbirinden farklı et türlerini dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Fakat bu etleri büyük porsiyonlarda değil, porsiyonlanmış şekilde dondurmak önemlidir. Aksi takdirde çözdürdüğünüz eti tekrar dondurucuya alamayacağınız için hepsini kullanmak zorunda kalırsınız.
SOĞAN
Genellikle hemen doğrayıp yemeklere koysanız da aslında daha pratik bir yöntemi derin dondurucularınızda muhafaza edebilirsiniz. Yemeklik doğranmış soğanlara, buzdolabı poşetlerine porsiyonluk olarak böldükten sonra derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Böylece her yemek için hazırda bekleyen soğanlar ile dakikalar içinde tüm yemekler hazır hale gelir. Üstelik böylece soğanların tüketim ömrü, iki haftadan sekiz aya kadar uzayacaktır.