Sürekli kullandığımız ancak belki de gözümüzün önünde olduğu için bakımını ihmal ettiğimiz yataklar, aslında ayrı bir özeni hak ediyor. İşte yatak temizliği hakkında bilmeniz gerekenler…
YATAĞINIZI NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRMELİSİNİZ?
Uzmanlar bu konuda benzer görüşlerde olmakla birlikte bir bina biyoloğu ve çevre danışmanı olan Ryan Blaser, her gece üzerinde uyuduğunuz bir yatağın ortalama beş ila on yılda bir değiştirilmesi gerektiğini söylemekte.
Toksisite uzmanları ise yatakların oldukça devasa boyutlarda ölü deri hücre biriktirme eğiliminde olduklarını söylemekte.
Cildimiz sürekli olarak yenileniyor. Bu durum da günde ortalama olarak 500 milyon cilt hücresi dökmemiz anlamına geliyor. Büyük çoğunluğunu ise gece uyurken döktüğümüzü hatırlatmakta fayda var.
Bu deri hücreleri kendi başına zararsız olsa da toz akarlarını çekmeye başladıklarında potansiyel bir sağlık sorunu haline gelirler. Bu küçük yaratıklar, ölü deri hücreleriyle beslendikleri gibi, yaşamak ve çoğalmak için de yumuşak yüzeyleri tercih ederler. Bu nedenle özellikle sünger yataklar toz akarlarına ideal bir ortam sağlar.
2002 tarihli Norveç'te yapılan bir araştırmada 152 çocuğun yatağı analiz edildi. Yüzde 40'dan fazlasında ise akar dışkısı tespit edildi. Bu noktada araştırmacılar yumuşak sünger ve köpük yatakların sert yaylı olanlardan daha ideal bir akar yuvası olma eğilimde olduğunu gösterdi.
Toz akarları oldukça yaygındır ve toplumun ciddi bir bölümünde bu canlılara ve dışkılarına karşı alerji bulunmaktadır. Hapşırma, burun akıntısı, ciltte kaşınma ve kızarıklık toz akarlarının belirtileridir.
Aynı zamanda astımı olan bireylerde toz akarları solunumda güçlük gibi semptomların şiddetlenmesine de yol açarak uyku kalitesini bozabilir.
Eğer uyandığınızda bu belirtilerden birini ya da bazılarını yaşıyorsanız ve yatağınızı uzun zamandır değiştirmediyseniz, yenisini edinme vaktiniz gelmiş olabilir.
Ölü deriler ve akarlar sabahları burun akıntısıyla uyanmanıza neden olmasa bile var olmaları yatağınız konusunda hassas olmanız için yeterlidir.
Mevcut yatağınızda uyumak sizi rahatsız ediyorsa, yatağınızdan hoş olmayan kokular alıyorsanız yatağınızı değiştirmenizin vakti gelmiş olabilir.
YATAK BAKIMI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Doğru bakım ve temizlik, yatağınızda bulunan bu tahriş edici maddelerin çoğundan kurtulmanızı sağlayabilir. Bu sayede 5 ila 10 sene boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Yatağınızı temiz tutmanın en kolay yolu çarşafların düzenli olarak değiştirmek ve yatağı düzenli olarak süpürmeyi alışkanlık haline getirmektedir. Her 1 ila 2 yatağınızdaki tüm çarşaf ve kılıfları çıkarın. En az 60 derecede yıkayın. Yatağa tekrar sermeden önce de tamamen kuruduklarından emin olun.
Düzenli olarak yatağınızın üzerini ve yanlarını da süpürmeyi unutmayın. Bu, toz akarlarına besin kaynağı olan dökülmüş ölü deri hücrelerini yataktan almanıza yardımcı olacak. Ancak yatağı süpürdüğünüz başlık yerleri süpürdüğünüzden farklı olmalı, bu nedenle ayrı bir başlık edinmeniz gerekebilir. Yatağı süpürme işleminin ardından yastıklarınızı da süpürmeniz önerilir.
Her hafta tekrarlayacağınız bu rutinin yanında ayak tarafınızı bir koruyucu ile kapatıp 6 ila 12 ayda bir döndürmek de yardımcı olacaktır. Bu şekilde ayak ve baş kısmını değiştirmiş olursunuz. Son olarak ise yatak odasını genel olarak temiz ve tozdan uzak tutmak, akarların çoğalmasını da engeller.