Oje yoğun pigment yapısı ve hızlı kuruma özelliği nedeniyle birçok yüzeyden çıkmasını zorlaştırabilir. Oje çıkarıcı, aseton gibi ürünler aşınması zor eşyalardan çıkarmanın kolay yolu olsa da, bazı boyalı malzemeler ve hassas kumaşlar için güçlü olabilir. Bu inatçı leke üzerinde nazik ancak etkili olan birkaç doğal alternatif bulunuyor.
OJE LEKELERİ NASIL TEMİZLENİR?
Dökülen lekeyi fark edildiği anda, aseton kullanmak isteyebilirsiniz. Fakat aseton aslında bazı yüzeylere yarardan daha çok zarar verebilir. Bu ürün, tırnakları temizlemede en etkili şey olsa da kumaşlarda ve zeminlerde kullanmak çok uygun olmayabilir.
Yanlış temizlik malzemelerinin kullanılması, deri, parke ve döşeme gibi alanlarda uzun vadeli bir hasar bırakabilir. Bu nedenle oje lekelerini çıkarmak için her zemin için farklı bir yöntem kullanılmalıdır. İşte o ipuçları…
PARKELER İÇİN ŞEKER
Laminat, gerçek ahşap ve hatta fayans gibi sert zeminlerde en etkili oje çıkarıcı yöntem oldukça ilginç. Leke daha yeni oluşmuşken her noktasına şeker serpin. Şeker, ojeyi çekerek topak haline gelecek, böylece güç sarfetmeden zemini sildiğinizde kolayca çıkacaktır. Aynı zamanda kabartma tozu kullanmak da buradaki bir diğer alternatiftir.
PARKE DÖŞEMEDEN KURUMUŞ OJE NASIL ÇIKARILIR?
Eğer lekeyi yeni oluştuğunda fark etmede geç kaldıysanız, maddeyi zeminden silmeden önce kazıyarak çıkarmanız gerekebilir.
Bunu yapmak için parmaklarınızı veya tereyağı bıçağı kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak tırtıklı kenarla döşemenizi çizmemeye dikkat etmelisiniz. Seramik zeminlerde ise oje çıkarıcıya iyi yanıt verilebilir. Dökülen ojeyi asetonla ovalayın ve alanı kurutun, ardından kimyasal kalıntı kalmadığından emin olmak için birkaç kez su veya iyi bir fayans temizleyici ile yıkayın.
Taş karolar ve diğer daha hassas yer döşemeleri, yumuşak kıllı bir fırça kullanılarak, deterjan veya deterjan solüsyonu ve su ile yıkanmalıdır.
DÖŞEMELERDE BULAŞIK DETERJANI
Döşemeli mobilyaların temizlenmesi kolay değildir. Bu nedenle kadife veya döşemeli yüzeylerdeki dökülmelere ve lekelere hızlı bir şekilde müdahale etmeniz gerekecektir. Hafif bir bulaşık deterjanı ve biraz su olsa da, kurumuş ojeyi hassas kumaşlardan çıkarmak daha zordur.
Bir ila dört oranında seyreltilmiş bir bulaşık deterjanı ve su çözeltisi oluşturun ve içine beyaz bir bez batırın. Temiz tarafı kumaşa değecek şekilde kumaşı ters çevirerek lekeye yavaşça sürün.
Daha inatçı oje lekeleri için, renkli kalıntıları çıkarmak ve fazla nemi emmek için beyaz bezin temiz bir bölümünü kullanarak leke üzerinde nazikçe çalışmak için bir diş fırçası kullanın. Kurumaya bırakın, ardından kumaşın tüylerini ters yönde fırçalayın. Aynı yöntem halılarda da kullanılabilir.
DERİ YÜZEYLER İÇİN YAĞ VE SİRKE
Deri yüzeyler için, herhangi bir oje lekesini kör bir bıçak veya spatula ile çıkararak başlamalısınız. Oje kuruduktan sonra fark ettiyseniz, derinin yüzeyini aşağı doğru bastırın ve tırnağınızla fazla cilayı soyun.
Temizleme solüsyonu için beyaz sirke ve zeytinyağını (bir ölçü beyaz sirke ve iki ölçü zeytinyağı) karıştırın ve eski bir diş fırçasını bu karışıma batırın. Karışımı, pul pul dökülmeye başlayana kadar lekenin üzerine nazikçe ovalayın. Kumaşı aynı anda yumuşatmak için biraz daha beyaz sirke ile silerek temizleyin.