Pek çok ev bitkisinin bakımı kolaydır, ancak bazıları yaşadıkları koşullar söz konusu olduğunda, özellikle kış aylarında solabilir.
Yapraklar sararıyorsa ve toprak nemliyse bunun sorumlusunun köklerdeki çürüme olabileceğini söyleyen Sarah, "Aşırı sulanmış bir bitki, genellikle kendisine verilen su hacmini kullanabilmek için yeterli ışık sağlanmayan bitkidir" diyor.
"Sonuç olarak, su toprakta uzun süre kalır, kökleri oksijensiz bırakır ve kökleri çürüten bakterilerin birikmesine neden olur. Bitkiniz mutsuz görünüyorsa, işe yarayıp yaramadığını görmek için onu bir pencereye yakın bir yere koymayı deneyin."
Sarah, "Ancak buna rağmen canlanmasıysa saksıdan çıkarıp köklerine bakın. Kökleri kahverengi ve yumuşak görünüyorsa mutlaka makasla kesin" diye öneride bulundu. "Taze toprağa yeniden yerleştirmeden önce kökleri iyice durulayın. Hemen sulamayın; su eklemeden önce en az iki ila üç gün bekletin. Ardından bitkiyi ışık alan bir pencere pervazına yerleştirin ve bekleyin" dedi.
"Yapraklar düşüyorsa, "düşük ışık seviyeleri" nedeniyle bu bir "stres reaksiyonu" olabilir."
Sarah devamında şunları söyledi: "Daha kısa, daha karanlık kış aylarında, bitkileriniz düşük ışık seviyelerine uyum sağlamaya çalışmak zorunda kalır. Bu da yaprakların düşmesi ve güç kaybı gibi bir stres reaksiyonuna neden olabilir. Bu nedenle, kış aylarında bitkilerinize mümkün olduğunca fazla ışık vermeniz gerekir."
Bitkileri evinizin en çok ışık alan pencerelerine doğru taşıyın. Ancak soğuk hava akımında, radyatörün üzerinde veya ısı veren bir alanın yanında durmadıklarından emin olun. Sıcaklık ve ışık seviyeleri düştükçe bitkinin hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu su miktarı da düşmektedir. Bitkiniz yeni yaprak vermeyi durdurduysa, ne kadar ve ne sıklıkta suladığınızı gözlemleyip bu düzeni değiştirmeyi deneyin.
Genel bir kılavuz olarak, bitkinizin büyümesi durmuşsa, kışın yaza göre yüzde 50 daha az düzenli sulayın. "Çoğu kaktüs ve sulu meyve Ekim ayının sonundan ilkbahara kadar suya ihtiyaç duymaz. Ancak bitkinin buruşmuş olduğunu fark ederseniz, su verebilirsiniz."
ÖLMEKTE OLAN BİTKİYİ 5 ADIMDA KURTARIN
1. Önce sorunun ne olduğunu belirleyin. Örneğin ışık az mı ya da bitkiniz az veya fazla mı sulandı?
2. Bitkiyi daha çok ışık alan bir yere taşımayı deneyin.
3. Köklerin sağlam ve açık renkli olduğunu ve çürümediğini kontrol edin. Bu kökler tipik olarak kahverengi görünür ve yumuşak olur. Çürümüş kökleri çıkarın ve taze toprakta saklayın.
4. Son çare olarak, birçok bitki kesilip yeniden büyütülebilir.
5. Bir kesimi çoğaltın. Çoğaltma, ölmekte olan bir bitkiyi 'kurtarmanın' bir yolu olabilir. Bitkinin kendisi hayatta kalamayabilir, ancak bir kısmı büyüyerek yaşar.