Salepte gluten var mı öğrenmek isteyenler, içinde başka maddelerin olup olmadığını kontrol etmelidir. Gluten, bağırsakların florasını bozan ve sindirim sistemini olumsuz etkileyen bir protein grubudur. Başta buğday olmak üzere birçok tahılda bulunur ve hamurlara esneklik ile yumuşaklık kazandırır. Salep gluten içerir mi, gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketebilir mi, özellikle gluten intoleransı olanlar için önemli hususlardır.
Salepgiller familyasının (Orchidaceae) bir üyesi olan Orkide çiçeğinin köklerinden elde edilen salep, kendine has hoş kokuya ve tada sahip bir tozdur. Çoğunlukla içecek olarak tüketilen salep tozu, dondurmalarda, sütlü tatlılarda, kurabiye gibi hamur işlerinde ve hatta Türk kahvesinde de aroma verici olarak kullanılır. A ile C vitaminleri içeren salebin içinde, demir, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Saf salep tozunda gluten yoktur, fakat hazır satılanların içinde buğday nişastası ve hatta buğday unu gibi katkı maddeleri olabilir. Bunlar, gluten içerdiklerinden dolayı gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu olanlar tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.
Lezzeti nedeniyle sevilen salep, sağlığa oldukça yararlı bir içecektir. Regl sancılarını hafifletir, grip, nezle ve bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarını giderir, anne sütünü artırır, iştahsızlığı önler, beslenmeyi düzene sokar, sinirleri yatıştırır, sakinleştirir ve kalp hastalıklarına karşı korur. Aynı zamanda kabızlık, ishal ve hazımsızlığı ortadan kaldırır. Çünkü salep, müsilaj bir içecek tozudur, bundan dolayı su ile temas etmesiyle birlikte şişmeye başlar. Bu özelliği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırdığı için zayıflamaya destek sağlar. Süt ile yapıldığı takdirde tok tutar ve ara öğün olarak tüketilebilir. Bu yüzden diyet yapanların, beslenme düzenine eklemeleri için ideal bir içecektir.