Cilt tipiniz için doğru sabunu seçmediğinizde ortaya çıkabilecek beklemediğiniz etkiler olabilir. Fakat sabunsuz bir yıkanma sizler için daha sağlıklı olabilir. İşte o etkiler.
CİLDİNİZ DAHA SAĞLIKLI HALE GELİR
Sadece suyla banyo yapmak cildinizin koruyucu tabakasını dengeleyecektir. Sabun, vücudunuzdaki kiri etkin bir şekilde temizlerken, cildinizin salgıladığı doğal yağları da temizler. Sabunu aşırı kullanmamak cildinizin pH dengesini bozabilir, kurutarak tahriş olmasına neden olabilir.
AŞIRI SABUN KULLANIMI VÜCUT KOKUSUNU ARTIRABİLİR
Sabunla duş almak kısa vadede taze kokmanıza neden olurken, aslında cildinizi bakterilere karşı daha savunmasız hale getirebilir. Sabunun içindeki sert bileşenler, cilt yağları ile cildimizde yaşayan bakteriler arasındaki dengeyi bozar ve bu da cildin daha fazla yağ ve bakteri üretmesine neden olur. Antibakteriyel sabunlar, faydalı mikropların yanı sıra kötü olanları da öldürdükleri için özellikle zararlıdır.
GENİTAL BÖLGE SAĞLIĞI ETKİLENEBİLİR
Sabunla banyo yapmak, aşırı kullanımda genital bölgeyi kurutarak belirli sağlık sorunlarına yol açabilir. En iyisi, özel bölgelerinizi yıkamak için ılık su veya kokuları gidermeniz gerektiğinde doğru pH değerine sahip temizleyicilerle doğru oranda sıcak su kullanmaktır.
KIRIŞIKLIKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİ
Sabunda bulunan birçok bileşen cildinizi temiz ve taze bırakmaya yönelik olsa da, aslında yarardan çok zarara neden olabilirler. Aslında, cildinizin asit tabakasına zarar verebilirler ve bu da akne ve dermatit gibi birçok cilt durumunu kötüleştirebilir. Aşırı sabun kullanımı, banyo yapmak cildinizi kurutur ve bu da kırışıklıklara neden olabilir.
D VİTAMİNİ İHTİYACINIZ ETKİLEYEBİLİR
Aşırı sabun kullanımı ve doğru olmayan temizleyici tercihleri, erken cilt yaşlanmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, D vitamini emilimini de engelleyebilir. Cildimiz güneşin enerjisini D vitaminine dönüştürür ve bazı sağlık uzmanları, cilt dengesini bozabileceği ve D vitamininin bir kısmını temizleyebileceği için daha az sıklıkta duş almayı tavsiye eder. Ancak tıp camiasında çoğu kişi D vitamininin ciltte kaldığına inanmaktadır duştan sonra bile.