Nar, bünyesinde pek çok vitamin bulundurur. Özellikle içeriğinde bol miktarda olan C vitamini sayesinde hastalıklara karşı koruyucu etki yaratır. Bunun yanı sıra pek çok salata ve yemek içeriğinde nar kullanılır. Bütün bunlara rağmen nar nasıl kesilir tam olarak bilinmediği için bu işlem uğraştırıcı olarak bilinir. Fakat nar nasıl soyulur, doğranır ve ayıklanır Püf noktaları ile bilirseniz mutfağınızın vazgeçilmezi olacaktır.
Sonbahar meyvesi olan nar, dünya üzerinde en çok Hindistan'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yetiştiricilik sırasında en başlarda yer alır. Nar meyvesinin insan vücuduna pek çok faydası vardır. Stres ve duygu durum bozukluklarına karşı antidepresan etkisi yapar, kanser hücrelerinin oluşumunu engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, B grubu vitaminlerle C vitamini içerir, kansızlık ve demir eksikliğine iyi gelir ve doğal antioksidan kaynağıdır. Tadının güzel olmasının yanı sıra insan vücuduna olan bu tür faydalarından ötürü bile tüketilmesi gereken bir meyvedir. Fakat ayıklanması yapısı itibariyle pratik olmadığı düşünüldüğü için çok fazla tercih de edilmeyebilir. Pratik bir tüketimi olmadığını düşünen kişiler için birkaç tane nar ayıklama yöntemini listeledik. İşte o liste:
1. Yöntem
Narın daldan koparılan üst kısmını daire şeklinde bıçakla kesip çıkartın. Narın gövde bölümüne fazla inmemeye özen gösterin ki nar tanelerine zarar gelmesin. Kestiğiniz kısmı çıkardığınız zaman, kestiğiniz kısmın altında narı dilimlere ayrılmış şekilde gösteren beyaz etli kısımları göreceksiniz. Bıçak yardımıyla nar tanelerine zarar vermeden beyaz bölümleri denk gelecek şekilde yukarıdan aşağıya doğru çizik atınız. Attığınız çiziklerin çok fazla derin olmamasını özen gösterin. Çünkü derin kestiğiniz zaman nar tanelerine zarar verme ihtimaliniz var hem de çok derin kesmeseniz bile narın kendiliğinden dilimler halinde ayrılacağını göreceksiniz. Çizikleri attıktan sonra elinizle narı ikiye ayırın. Böylelikle nar adeta bir çiçek gibi açılacaktır. Daha sonra bunları ters çevirerek bir tabağa alın ve kaşık yardımıyla kabuk kısmına vurun ki taneler tabağa dökülsün. Eğer hepsi düşmezse eliniz yardımıyla kalan taneleri kabuğundan ayırabilirsiniz.
2. Yöntem
Bu yöntem, birinci yöntemin yarısına kadar aynıdır. Narın daldan koparılan baş kısmını kestikten sonra gördüğünüz beyaz etli kısımlardan başlayarak aşağıya doğru çizikler çekin ve bunları 2 elinizle çiçek gibi açın. Daha sonra derin bir kabın içine su koyun. Suyun içine ayırdığınız nar parçalarını ters gelecek şekilde koyun ve elinizle nar tanelerini çıkarmaya başlayın. Bu şekilde nar tanelerinin kolay bir şekilde suyun içine düştüğünü göreceksiniz. Nar taneleri ile birlikte zar olan kısım yani beyaz parçalarda suyun içine düşecektir. Fakat nar taneleri suyun dibinde toplanırken bu zarlar suyun yüzeyinde kalacaktır.
Narı ayıklamak başlı başına bir iş olduğundan dolayı bir çok kişi bu sebepten dolayı üşendiği için nar yemeyi pek tercih etmez. Narı kolaylıkla ayıklamak istiyorsanız eğer tezgahın üzerinde narı birkaç dakika boyunca yuvarlayın. Yuvarlama işlemi bittikten sonra narı ortadan ikiye bölün. Daha sonra taneli olan kısma avuç içinize gelecek şekilde narı tutun ve tahta bir kaşık yardımıyla narın kabuğuna yani dış kısmına her tarafına gelecek şekilde vurmaya başlayın. Vurmaya devam ettikçe nar tanelerinin kolayca çıktığını göreceksiniz.