Gerek alt kısmı yanmış ve kararmış bir çaydanlık olsun gerekse eski parlaklığını kaybetmiş olsun, bu yöntem favori çaydanlığınızı ilk günkü haline çevirmenizi sağlayacak.
ÇAYDANLIK NASIL YANAR?
Çaydanlıkta suyun sonsuza kadar kaynayabileceğini düşünmek aslında bir yanılgıdır. Yanan bir ocağın üzerinde uzun süre çaydanlığızı bekletirseniz aşırı ısınmasına neden olabilirsiniz. Çaydanlıklar suyu ısıtmak ve sıcaklığı belirli bir süre korumak üzere tasarlanmıştır. Ancak maksimum ulaşabileceği sıcaklığa ulaştığında ve uzun süre o ısıya maruz kaldığında yapısı değişebilmektedir. Çaydanlıkta oluşan bu kararmalar ise aslında çaydanlığın yandığı anlamına gelir.
ÇAYDANLIĞI NE ZAMAN KULLANMAYI BIRAKMALISINIZ
Sıkça kullandığınız çaydanlığınız yandığında onu kullanmaya devam edip etmemenizi belirlieyecek birkaç farklı faktör vardır. Öncelikle iyi bir çaydanlık yapı olarak da sağlamdır. Erimeden doğrudan ısıya karşı dayanıklıdır. Bir çaydanlık yandığında ise yapısal bütünlüğünü kaybetme ihtimali doğar. Kararmış alanları temizledikten sonra tekrar kullanmadan önce sıcak suya karşı dayanıklı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Yanmış, kararmış bir çaydanlığın paslanmaz çelik tavanı sağlamsa ve ağız kısmı eğri değil de düz ise kullanmak için güvenlidir.
YANIK ÇAYDANLIĞIN TEMİZLENMESİ
Ocakta kaynattığınız suyun bitmesi ya da yüksek ısıya uzun süre maruz kalması yanmasına yani kararmasına neden olur. Kararan çaydanlıkları temizlemek için ise şu adımları izlemek yeterlidir;
Çaydanlığı ıslatın
Lavabonun içerisini sıcak su ve birkaç damla yağ sökücü etkisi olan herhangi bir bulaşık detarjanı ile doldurun. Çaydanlığınızı lavabonun içerisine yerleştirin ve su soğuyana kadar yaklaşık 20 dakikia boyunca bekletin. Bu noktada daha fazla bekletmeniz etkisini daha fazla göstermesini sağlayacağından süreyi uzatabilirsiniz.
Üzerine kabartma tozu dökün
Çaydanlığı sudan çıkardıktan sonra üzerine kabartma tozu serpin. Ardından yumuşak kılları olan bir fırça ya da süngeri ıslatın ve üzerine detarjan püskürtün.
Fırçalamaya başlayın
Küçük daireler halinde fırça ya da sünger yardımı ile kararmış noktaları ovmaya başlayın. Bu noktada fazla bastırmamak çaydanlığınızın yüzeyine zarar vermemek için önemlidir. Fırçanız ya da süngeriniz karardıkça durulayıp işleme devam edin ve son olarak çaydanlığı durulayın.
Son uygulama
Kararmış alanlar tam olarak çıkamadıysa aynı adımları tekrarlayın. Bazı noktalar inatçı olabilir ve çıkamayabilir. Bunun için ise kabartma tozunu sirke ile karıştırarak lekeli kısımlara uygulayıp ardından ovma ve durulama adımını yapmanız yeterlidir. Bu yöntem sayesinde kısa bir sürede çaydanlıklarınız ilk günkü kadar parlak ve temiz olacak.