Hemen her şeyi buzdolabında depolayabileceğimiz düşüncesi, aslında oldukça yanlıştır. Nemli ve soğuk bir ortam her gıda için uygun değildir. Örneğin; olgunlaşması gereken gıdalar, dokusuna göre oda sıcaklığında beklemesi gerekenler… Tüm bu besinleri doğru ayırt etmek gerekir. Üstelik bazı besinler, buzdolabında bakteri üretmeye daha müsaittir. İşte buzdolabından hemen çıkarmanız o gıdalar…
SARIMSAK
Antibakteriyel etkiye sahip sarımsak, bu özelliğinin tam aksi olacak şekilde buzdolabında muhafaza edildiğinde bakteri üretmeye başlar.
BAL, REÇEL VEYA FINDIK EZMESİ
Özellikle kahvaltı sofralarını tatlandıran bu besinler, uzun süre muhafaza edilsin diye sıklıkla buzdolabına konuluyor. Fakat tatlı gıdalar, buzdolabında beklediği süre boyunca organik özelliklerini kaybederek tatlarının yanı sıra akışkanlıklarını da kaybediyor.
DOMATES
Hemen herkesin yanlış bildiği bilgilerden bir diğeri de domatesin bozulmaması için buzdolabına konmasıdır. Aslında domates, buzdolabına konulduğunda soğuk havadan dolayı organik yapısını kaybeder. Kabukları kırışarak bakteri üremesine neden olur. Bu nedenle domatesleri buzdolabının dışında muhafaza etmek daha sağlıklıdır.
KAHVE
Buzdolabının soğuk ve nemli havası, öğütülmüş kahvenin dokusunu bozarak nemli hale getirir. Üstelik bu durum lezzetini ve görüntüsünü de bozar ve içtiğiniz kahveyi kalitesizleştirir.
PATATES
Emilimi yüksek bir besin patates, durduğu ortamın kokusunu ile tadı da değişir. Bu nedenle buzdolabında bir günden fazla kalan patates bozulmaya başlar, fakat görüntüsü aynı olduğu için fark edilemez.
ÇİLEK
Çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyveler, tırtıksı yapısıyla içinde bakteri muhafaza etmeye yatkındır. Bu nedenle buzdolabında barındırmak, aynı zamanda bu bakterilerin de muhafazasını kolaylaştırabilir.
AVOKADO
Bu meyve hızlı olgunlaşması gereken ve dalından koptuktan sonra da bu olgunlaşma işlemine devam eden meyvelerden biri. Fakat buzdolabına koymak, bu işlemi yavaşlattığı için lezzetini de kaybetmesine neden oluyor.
MUZ
Tıpkı avokado gibi muz da olgunlaşmaya devam etmesi nedeniyle buzdolabında bulunmaması gereken besinler arasında yer alır. Bu nedenle en lezzetli muz tüketimi için oda sıcaklığında muhafaza etmek gerekir.