Vitamin ve mineral deposu olan meyve ve sebzeler hemen her gün evlerde tüketilen besinlerden. Ancak tüketilmeden önce doğru şekilde yıkanmaları genel sağlığımız üzerinde büyük önem taşımakta. İşte bu yiyecekleri yıkamada en etkili yöntem…
MEYVE VE SEBZELER NEDEN YIKANMALI?
Taze meyve ve sebzeler sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazlarıdır. Ancak bu ürünlerin yetiştiği topraklar ve kullanılan sudaki zararlı bakteriler meyve ve sebzelere geçerek onları da kontamine edebilir. Bu nedenle marketten aldığınız her ürünü yıkamanız önem taşıyor.
Özellikle çiğ olarak tüketilen ürünlerde zararlı bakterilerin ölmesini sağlayacak bir pişirme işlemi kullanılmadığından mutlaka yıkanması gerekiyor. Bir meyve ya da sebzeyi kabuksuz tüketmeye karar verseniz bile soyma ve kesme aşamasında kir ve bakterilerin yüzeyden bulaşması mümkündür. Bu nedenle öncesinde ürünün yıkanması gerekmektedir.
MEYVE VE SEBZELER NASIL YIKANMALI?
Meyve ve sebzeleri yıkamanın en güvenli ve etkili yolu olarak izlemeniz gereken yöntemde tek ihtiyacınız olan şey sudur.
Meyve ve sebzelerin yüzeylerindeki toprak kalıntıları ile mikroplardan arınması için akan suyun altında yıkamak olası kontaminasyonu azaltmaktadır. Meyve ve sebzeleri yıkamak için sirke ya da mağazalarda satılan ürün yıkama ürünleri önerilmemektedir. Çünkü ürünler gözeneklidir ve sabunlar, deterjanlar meyve ve sebzeler tarafından emilebilir. Bu durum ise sizi hasta edebileceğinden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kavun ve salatalık gibi daha sert meyve ve sebzeleri temizlemek için ise fırça kullanılabilir. Sadece fırçalayıp su altında durulamanız yeterlidir. Yıkadıktan sonra ise yüzeyde oluşabilecek bakterileri azalmak için temiz bir bez ya da kağıt havluyla kurulamanız yeterlidir.