Fındık Karadeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Fındığın çeşitli faydaları vardır ve özellikle gluten tüketmeyenlerin tercih edebileceği bir besindir. Fındık glutenden kaynaklı ince bağırsak da herhangi bir sağlık sorununu ortaya çıkarmaz. İçerisindeki besin değerleri ile birlikte fındıkta gluten var mı, fındık gluten içerir mi, gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tüketebilir mi sorularının cevapları anlatılacaktır. Böylece gluten olup olmadığı anlaşılacaktır.
Fındık ülkemizin Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Dünyanın büyük oranda fındık ihtiyacı ülkemizin Karadeniz bölgesinde karşılanmaktadır. Bu oran yaklaşık olarak %70 şeklindedir. Karadeniz bölgesinde Artvin, Ordu, Trabzon gibi illerde fındık üretimi yaygındır. Her besinde olduğu gibi fındığında çeşitli faydaları vardır. Omega-3 bunlardan en önemlisidir. Çünkü fındık Omego-3 açısından oldukça zengindir. Bunun dışında ince bağırsakta hiçbir sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olmamaktadır. Çünkü fındık gluten içermemektedir.
Fındık birçok şekilde tüketilebilmektedir. Çiğ şekilde, ezme şeklinde ya da kavrulmuş şekilde fındık tüketilebilir. Fındık sindirim sağlığını olumlu yönde etkileyen bir gıdadır. Aynı zamanda kalbe de iyi gelmektedir. Özellikle şeker hastalarında olan yüksek kan şekeri değerini dengelen de bir besindir. Fındık herkes tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilecek besindir. Buna gluten hassasiyeti olanları da dahil etmek mümkündür. Fındık gluten içermez.
Bazı insanların glutene alerjisi olur. Bu bir hastalıktır ve hastalığın adı da gluten intoleransıdır. Gluten intoleransı olan kişilerin bağırsakları normal insanlarınki gibi değildir. Her şeyi tüketemezler. Çünkü besinler arasında bağırsaklarına iyi gelmeyen gıdalar vardır. Bu nedenle özverili davranmaları gerekmektedir. Gluten hassasiyeti olan kişileri de bu noktada ele almak mümkündür. Çünkü bir önceki bahsedilen ile gluten hassasiyeti aynı şeydir. Fındık bu kişilerin tüketebileceği bir besindir. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olan biri fındık tüketebilir.
Çölyak hastalarının ve gluten hassasiyeti olanların ortak bir noktası vardır. O da glutenli gıdalar tüketemedikleridir. Fındık glutenli gıdalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle çölyak hastalarının fındık tüketmesinde sakınca yoktur.