Yaz aylarının en çok tüketilen sebzelerinden biri olan enginar nasıl temizlenir diye düşünenler bulunur. Bu sebze, antioksidan kaynağı olduğu için toksinlerin atılmasını ve zayıflamayı sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlendirir ve kansere karşı korur. Hem zeytinyağlı hem de etli olarak pişirilen enginarın temizliği aslında oldukça kolaydır. Bu yüzden, enginar nasıl soyulur, kılçığı nasıl temizlenir ve ayıklanır endişelenmeye gerek yoktur.
Bütün olarak alınan enginar pişirilmeden önce iyice yıkanmalı ve daha sonra kabukları ayıklanmalıdır.
1. İlk olarak, soğuk su ile yaprakların arasında kir ve toprak kalmayıncaya kadar yıkanmalıdır.
2. Ardından çanak şekli vermek için ortadan ikiye bıçakla kesilmelidir.
3. Enginarı çevreleyen yapraklar, bıçak veya mutfak makası ile ayıklanmalıdır.
4. Yapraklar kesildikten sonra enginarın iç kısmındaki tüylü kısım bir kaşık aracılığıyla temizlenmelidir.
5. Ortalarının bekledikçe kararması için limonla ovulmalı ve ardından limonlu suda biraz bekletilmelidir.
6. Eğer zeytinyağlı yapılacak ise dış kısmındaki tüm yaprakların tamamen soyulması gerekir.
7. Kökündeki yaprak kalıntıları da bir bıçak ile alınmalıdır.
8. Sarı taç yapraklar, enginarın kalbiyle birleştiği noktadan ayırılmalıdır.
9. Ayıklanan kısım tekrar ortadan ikiye bölünmeli ve içindeki tüyler temizlenmelidir.
10. Yapraklarından tamamen arınmış olan enginarlar, kararmaması için limonlu suda bekletilmelidir.
Tüm bu işlemlerden sonra enginarlar pişirmeye hazır hale gelir.
Hafif, lezzetli sağlıklı bir yemek olan enginarı yapmak oldukça kolaydır. Sebze olduğu için kısa sürede pişer ve yemeye hazır hale gelir. Önemli olan temizleme işlemidir. Enginar, ayıklanmış veya bütün bir şekilde alınabilir. Temizleme ve ayıklama işlemini, yukarıda bahsedildiği şekilde kısa sürede tamamlamak mümkündür. Ardından pişirme işlemine geçilebilir. Bunun için gereken malzemeler şunlardır:
1. İlk olarak kabukları soyulan soğanlar doğranmalı ve zeytinyağı ile birlikte bir tencerede pembeleşinceye kadar kavrulmalıdır.
2. Daha sonra küp küp doğranan patates ve havuç eklenmeli ve 2-3 dakika kavrulmalıdır.
3. 1 su bardağı bezelye de ilave edildikten sonra 3-4 dakika daha pişirilmelidir.
4. Ayrı bir kapta limon suyu, suyu, toz şeker, tuz ve zeytinyağı karıştırılarak bir sos yapılmalıdır.
5. Enginarlar geniş bir tencereye dizilmeli ve üzerlerine garnitürler eklenmelidir.
6. Hazırlanan sos da ilave edildikten sonra enginarlar yumuşayana kadar pişirilmelidir.
7. Servis edilmeden önce isteğe bağlı olarak biraz dereotu ile süslenebilir.