Bazı kişiler halıyı silkelemenin onu temizlediğine inanır. Ancak iyice temizlendiğinden emin olmak için yıkanması gerekir. Önereceğimiz bu yöntem ise çok kısa bir sürede derin temizliğini yapmanızı sağlayacak.
OTURMA ODASINDAKİ GİZLİ KİRLER
Özellikle oturma odasında bulunan ve çokça vakit geçirildiği için en kirli olan halıları ve kilimleri temizlemek genel temizlik adına da önem taşımaktadır. Bu yöntemin sadece yünlü halılarda kullanılması sakıncalıdır. Yünlü halılar oldukça narindir ve soğuk su kullanarak nazikçe yıkanmalıdır.
KLOZETTEN DAHA KİRLİ
Halınız kendi ağırlığının dört katı kiri içerisinde barındırabilir. Hatta gözardı edilen bu halılar, aslında klozet kapağından 4.000 kat daha kirlidir.
Halılar ek olarak içinde toz akarlarını, ölü deri hücrelerini, evcil hayvanların ve böceklerin atıkları ile bakteri, küf içerebilmektedir.
Bu nedenle altı ayda bir mutlaka derin temizliğinin yapılması önerilmektedir. Basit bir basınçlı su cihazı ile bu temizliği yapmanız ise oldukça kolaydır. Ek olarak hortum gibi farklı aletler de kullanmanız mümkündür.
HALIYI TEMİZLEMEK İÇİN
Halı yıkarken yapılan en büyük hata önce üstünü sonra altını yıkamaktır. Onun yerine halıyı dik bir şekilde duvar gibi bir yüzeye sabitleyin ve üstten aşağı doğru suyu püskürtmeye başlayın. Bu esnada yukarıdaki kirler de aşağı akacak ve siz aşağı doğru devam ettikçe kirlerin de akıp gittiğini göreceksiniz.
Aksi halde halıyı üstünden yıkamak kirleri dibe itmenize neden olacağından temizliğini çok daha zor bir hale getirmenize neden olur.
Halıları yıkadıktan sonra evin içerisine sermek için ise mutlaka tamamen kurumalarını bekleyin. Yoksa evin içerisinde kokuya ve küfe neden olabilir.
LEKELER İÇİN KESİN ÇÖZÜM
Eğer halınızı yıkamanın dışarısında çıkmayan lekelerle de başınız dertte ise karbonat imdadınıza yetişecektir. Su ile karıştırıp bezi bu karışımın içerisine daldırın ve lekeleri alanı silin. Lekenin yavaşça kaybolduğunu göreceksiniz. Son olarak ise soğuk su ile durulamanız yeterli olacaktır.