Acı biber doğramak ve hatta bazı biberlere dokunmak bile, onun acısından nasibimizi almaya yetiyor. Acı biberde bulunan capsaicin maddesi, vücudumuzu girdiği andan itibaren boğaz ve mide kısımlarında yanmaya neden olur. Burun akması, cilt kızarması ve gözlerin yaşlanması da diğer belirtilerdendir. Acı biber tüketmeden önce değil doğradıktan sonra bile acısından etkilenmemek için birtakım yöntemler kullanabilirsiniz. İşte daha önce denenmiş ve etkisi görülmüş biber yanığına iyi gelen yöntemler.
Kahve telvesi ellerinizde biber acısından kurtulmanızı sağlayacaktır. Kahve telvesi ile ellerinizi güzelce ovun. Yaklaşık 30 saniye sonra ellerinizi soğuk su ile yıkayın.
Eldeki biber acısının geçmesi için en etkili yöntem, bir kasenin içine su doldurun, buzdolabından çıkardığınız buz küplerini içine atıp ellerinizi burda bekletin. Elinizdeki acı dinecektir.
Domates doğramak, domatesle temas etmek de eldeki biber acısını gidermekte önemli rol oynayacaktır. Ellerinizi domates kabuğu ile ovmak da sizi rahatlatacaktır.
Yağ, biberdeki acı moleküllerini öldürür. Eldeki acının geçmesi için zeytinyağı ile ellerinizi ovalayın. Ellerinize bal sürüp, balla ellerinizi ovalayın. Bir diğer yöntem ise; limonu sıkıp, limon suyu ile güzelce elleri ovalayın. Limon suyu da eldeki biber acısının gitmesine yardımcı olacaktır.
Metal kaşığı elinize alıp kaşığı yıkayın, bu arada ellerinizin her tarafına metal kaşığı sürün. 2-3 dakikada acı azalacak yarım saatte tamamen geçecektir.
Zeytinyağı ile toz şekeri karıştırıp ellerinize sürün. 10-15 dakika bekleyin.Sonra yıkayın, acı büyük ölçüde hafifliyor.
Acı biber yedikten sonra ağız içinde meydana gelen yanma hissini gidermek için ise tuzlu su yöntemini uygulayabilirsiniz. Tuzlu su ile yapacağınız gargara, ağızdaki ateş hissini hızlıca bastıracaktır. Soğuk ayran içmek de ağızdaki yanma hissini azaltır. Sakız çiğnemek de yanma hissini azaltan bir diğer yöntemdir.