Dondurucu uzun vadede saklamak istediğimiz gıdalar için oldukça pratik bir elektronik alet. Ancak zamanla yanlış yerleştirme ve yanlış dondurma yöntemlerini kullanmak sadece dağınık olmasına değil, yiyeceklerin zarar görmesine de neden olabilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken adımlar ise şöyle;
YEMEKLERİ SOĞUTMADAN KOYMAYIN
Yemekleri halen sıcakken dondurucuya koymak, yaydıkları ısı nedeniyle dondurucudaki diğer gıdaların da ısısının yükselmesine ve bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle bir gıdayı dondurucuya koymadan önce mutlaka en azından oda sıcaklığında olduğunda emin olmanız önerilir.
DONDURUCUYA YERLEŞTİRECEĞİNİZ GIDALARI İYİ ŞEKİLDE PAKETLEYİN
Dondurucuya koyacağınız yiyeceklerin açık şekilde bırakılması hem kokularının karışmasına neden olur hem de buzlanmalarına yol açar. Bu nedenle tüm yiyecekleri dondurucuya koymadan önce doğru şekilde paketlediğinizden emin olmalısınız.
TARİH ETİKETLERİNDEN YARDIM ALIN
Dondurucuda bulunan gıdaları bir süre sonra ne zaman yerleştirdiğinizi unutmanız mümkün. Çünkü bu bölgedeki tüm gıdalar uzun süreler dayanabilmekte. O nedenle yiyecekleri yerleştirmeden önce mutlaka üzerine tarih etiketleri yazın ve en eskiden yeniye olacak şekilde sıralayın.
DONDURUCUYA KOYMADAN ÖNCE BUZDOLABINDA SOĞUTUN
Eğer taze bir gıdayı dondurmayı düşünüyorsanız mutlaka öncesinde buzdolabında soğutmanız önerilir. Bu sayede taze et, sebze ve meyve gibi gıdalarda üreyebilecek bakterilerin de önüne geçerek kısa sürede dilediğiniz zaman kullanıma hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
DÜZENLİ OLARAK TEMİZLEYİN
Dondurucu uzun süreli kullanımda içerisinde buz tabaklarının oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tüm dondurucunuzu boşaltıp içerisini tamamen temizlemeniz önerilir.
AYNI ZAMANDA YİYECEKLERİ KONTROL EDİN
Dondurucunuzu temizleyeceğiniz bu sürede içerisindeki yiyeceklerin de etiketlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede son kullanma tarihi geçen ürünleri belirleyebilir ve buzluğunuzdaki tüm gıdaların taze olduğundan emin olabilirsiniz.
YİYECEKLERİ AYRI ŞEKİLDE PAKETLEYİN
Dondurucuya yerleştirdiğiniz gıdaların tek seferde kullanılacak porsiyon boyutlarında ayrıldığından emin olun. Bu sayede her seferinde kullanacağınız kadarını çözebilir ve tekrar dondurmadan kaynaklanabilecek besin zehirlenmesi gibi istenmeyen durumların önüne geçebilirsiniz. Bu yönteme ek olarak tüm paketleri benzer gıda gruplarına göre ayırmak aradığınızı da bulmanızı kolaylaştıracaktır. Örneğin etleri bir yerde, sebzeler ayrı meyveleri de ayrı bir tarafa koymak ihtiyacınız olana kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır.