Çikolata çoğu zaman yiyen kişiye keyif veren, insanların kendini iyi hissetmesine katkıda bulunan ve tatlı ihtiyacını gideren bir besindir. Fazlası zararlı olmakla birlikte kararında yenilen çikolatanın insan sağlığına büyük bir zararı olmaz. Fakat akşam yemek ya da kafein alınmak istenmediği günlerde çikolata yemek için çikolatada kafein var mı, kakao kafein içerir mi ve miktarı nedir gibi konulara hakim olmakta fayda vardır.
Çikolatanın içerisinde kakao bulunduğundan dolayı çikolata doğal kafein içermektedir. Kafein içeren bitkilerden elde edilen kakaonun çikolatadaki yoğunluğuna bağlı olarak çikolatadaki kafein oranı değişkenlik gösterebilir.
Çekirdeğin içinde yer alan kafein belli bir işlemden geçtikten sonra çikolata yapımında kullanılan diğer malzemelerle birlikte karışır ve bu durum da çikolatada yer alan kafein miktarını etkiler.
Örneğin bitter çikolata sütlü çikolataya göre daha fazla kafein içerecektir çünkü bitter çikolatadaki kakao oranı çok daha yüksek.
Kakao çikolatanın en temel maddelerinden biri olduğu için çikolatanın da kafein içermesine neden olur.
Kafein hassasiyeti de herkes için farklı seviyede olduğundan dolayı çikolata yiyen bir kişi kafeini hissedebilir ve bundan etkilenebilir. Ya da bunun tam tersi bir durumun yaşanması da muhtemeldir.
Fakat kişinin kafein hassasiyeti ne kadar düşük olursa olsun çikolata yiyen bir kişinin çay ya da kahve gibi tipik kafein kaynaklarından aldığı etkiyi yaşaması mümkün değildir. Çikolatalarda bulunan kafein miktarı son derece azamidir.
Ortalama olarak, 28 gram (1 ons) bitter çikolatada yaklaşık 12 miligram kafein yer almaktadır. Sütlü çikolatada ise genellikle daha az kafein bulunur. Fakat bu kafein miktarı marka ve çikolatanın türüne göre değişebilir.
Genelde içeriğinde kakao yer almadığı için beyaz çikolatalarda kafein bulunmaz.