Bir Akdeniz meyvesi olan Trabzon hurmasının ana vatanı, Çin'dir. Ülkemizde ise en çok Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. - 12°C soğuğa bile dayanabilen bir meyve olan cennet hurması, bundan dolayı sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak tüketilir. İnsan sağlığı için birbirinden önemli faydası olan cennet hurması nasıl kurutulur, petekte, sobada ve fırında dilimleyerek Trabzon hurması nasıl kurutulur sıkça merak edilir.
Yaz veya kış aylarında rahatlıkla bulunabilen meyveleri, istenilen her zaman tüketmek için bazı yöntemler vardır. İsteğe bağlı olarak kurutulabilir, püre yapılabilir veya vakumlanarak buzlukta muhafaza edilebilir. Cennet hurması, hem yaş hem de kuru olarak yenilebilen bir meyvedir. İlk olarak Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenmeye başlar ve Eylül-Ekim zamanı hasat edilir. Trabzon hurması ağacının meyve vermesi için en az 1-2 yaşında olması gerekir. Oldukça etli ve sulu olan bu meyve, olgunlaşmadan önce yeşil, olgunlaştıktan sonra ise turuncu veya sarı olur. Dört mevsim yemek için çeşitli kurutma yöntemleri bulunur.
Petekte kurutmak için:
1.Olgunlaşmamış cennet hurmaları yıkandıktan sonra 2-3 cm kalınlığında dilimlenmeli ve çekirdekleri alınmalıdır.
2.Ardından peteğin üzerine bir parça yağlı kağıt serilmeli ve üzerine meyve dilimleri konulmalıdır.
3.Üzerleri yağlı kağıt ile kapatılmalı ve 1-2 gün boyunca kurumaya bırakılmalıdır.
1.Meyveler yıkandıktan sonra ince parçalara bölünmeli ve içleri ayıklanmalıdır.
2.Daha sonra doğalgaz veya kömür sobasının üst bölümüne yağlı kağıt serilmeli ve meyveler yerleştirilmelidir.
3.Meyvelerin üstü tekrar yağlı kağıt ile örtülmeli ve kuruyuncaya kadar 4-5 saat bekletilmelidir. (Bu süre sobanın ısısına göre değişebilir.)
1.Kurutmadan önce meyveler iyice yıkanmalı ve isteğe bağlı olarak sirkeli suda bekletilmelidir.
2.Kağıt havlu ile kuruladıktan sonra ince ince dilimlenmeli ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.
3.Fırın tepsinin içine yağlı kağıt yerleştirildikten sonra meyveler dizilmeli ve üzerleri kapatılmalıdır.
4.Önceden 60°C'ye ayarlanan ve ısıtılan fırına verilmelidir. Ardından her 30 dakikada bir yönleri değiştirilmeli ve 4-8 saat boyunca kurutulmalıdır.
5.Fırının en düşük sıcaklıkta olması çok önemlidir, aksi takdirde meyveler kurutulmak yerine pişirilir.