Gerek yemeklerin süslenmesinde gerekse yemeklere lezzet katmak için hem kuru hem de taze kullanılan bu bitki, hastalıklarla savaşan en güçlü besinlerden olan maydanozun tüm yararları ise şöyle;
BESİN DEĞERLERİ BAKIMINDAN ÇOK ZENGİNDİR
Maydanozun yararları temel olarak içeriğinden gelmektedir. İşte 30 gram maydanozun besin değerleri;
Maydanoz, içerisindeki K vitamini sayesinde kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için oldukça etkilidir. Aynı zamanda gerçek bir A ve C vitamini deposudur. Bu vitaminler sayesinde antioksidan özellikler de göstermektedir.
Ayrıca kalorisi de oldukça düşük olmasına rağmen çok lezzetli olan maydanoz, harika bir besin kaynağıdır.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Maydanozlar sağlığınıza faydalı çok güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan moleküllerin hücrelerdeki hasarını da önleyen bileşiklerdir. Vücudunuzun mükemmel seviyede sağlığınızı tutmak için antioksidanlara ihtiyacı vardır, bu şekilde serbest radikallerin de dengesi korunur.
Maydanozdaki temel antioksidanlar şöyledir;
Güzel kokulu bu bitki içerisinde özellikle flavonoidler olarak da bilinen antioksidan bakımından zengin bileşenlere sahiptir. İki ana flavonoid olan mirisetin ve apigenin içermektedir.
Araştırmalar, flavonoidlerin yüksek oranda tüketilmesinin kolon kanseri, Tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu önlemede etkili olacağını göstermektedir.
Ek olarak beta karoten ve lutein olarak bilinen iki antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu antioksidanların alımını ise başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok hastalığın riskini azalttığı bilinmektedir. Maydanozun içerisinde bol miktarda bulunan C vitamini de güçlü bir antioksidandır ve bağışıklı destekleyip kronik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.
İlginç olan ise kurutulmuş maydanozun taze olanlara oranla daha yüksek antioksidan özelliğe sahip olmasıdır. Yapılan bir araştırma kuru maydanozun tazesinden 17 kat daha fazla antioksidan içerdiğini göstermektedir.
KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR
Maydanozun içerisine antikanser etkileri olan bileşikler mevcuttur.
Oksidatif stres, antioksidan ve serbest radikal seviyelerinde dengesizliklere yol açarak kanser başta olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilir. Maydanoz ise vücuttaki oksidatif stresi azaltıp kansere riskinizi de düşürmektedir.
Örneğin, yüksek flavonoid alımı kolon kanseri riskini %30'a kadar azaltmaktadır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar kanseri önleyici etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
Ek olarak içerisinde yüksek miktarda C vitamini barındıran besinler yiyecekler kanser riskini azaltır. Yarım finan yani 30 gram maydanoz ise günlük ihtiyacınız olan C vitamini miktarının %53'ünü sağlamaktadır.
Bir araştırma ise C vitaminini günde 100 mg arttırmanın kanser riskini %7 azalttığını, özellikle prostat kanserini ise %21 azalttığını ortaya koymuştur.
KEMİK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalması için alınan vitamin ve mineraller çok önemlidir.
Maydanoz ise içerisinde yüksek miktarda K vitamini barındırmaktadır. 30 gram maydanoz ise günlük almanız gereken K vitamini miktarının 5 katından fazlasını içermektedir.
K vitamini, osteoblast olarak bilinen kemik yapıcı hücreleri destekleyip daha güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar. Aynı zamanda kemik yoğunluğunun artmasını sağlayan proteinleri de aktive etmektedir.