Asma yaprağı dolma yapılırken kullanılan bir yaprak çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zeytinyağlı başta olmak üzere, etli etsiz birçok asma yaprağıyla yapılan dolma türü bulunmaktadır. Yaprakları istenilen vakitlerde kullanmak için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizler için asma yaprağı buzlukta nasıl saklanır, taze toplanan ve salamura asma yaprağı dondurucuya konur mu gibi soruların cevaplarını araştırdık.
Asma yaprağı denildiğinde ilk akla gelen şüphesiz ki lezzetli yaprak sarmalarıdır. Asma yaprağı çoğunlukla bahar sonu ya da yaz başı toplanmaktadır. Dört mevsim de tüketmek için asma yapraklarının doğru bir şekilde saklanması önemlidir. Konuyla ilgili pek çok kişi asma yaprağı nasıl saklanır diye merak etmektedir. Asma yaprağını buzlukta saklamak isteyenlerin izleyeceği adımlar şu şekildedir:
Asma yapraklarını muhafaza etmekle ilgili merak edilen önemli konulardan biri buzdolabında saklanır mı konusudur. Yaprakların tazeliği koruması ve uzun süre dayanması için buzlukta saklanması önerilmektedir.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır. Asma yaprakları uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini 1 seneye kadar koruyabilir. Son dönemlerde konuyla alakalı cevabı en çok araştırılan sorulardan biri salamura yaprak açıldıktan sonra nasıl saklanır sorusudur. Kullanılmayan ya da daha sonra kullanılmak için ayrılan salamura yapraklarını da temizleyip suyunu akıttıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Asma yaprakları genellikle beyaz üzüm yapraklarından elde edilmektedir. Bu yaprakları daha sonra kullanmak istediğinizde birtakım işlemlerden geçirerek buzluğa kaldırabilirsiniz. Üzüm yapraklarını buzlukta saklamanın pek çok metodu vardır. En basit metot ise şu şekildedir: