Bilim insanları, akraba olmamalarına rağmen bazı insanların neden aynı göründüğünü çözdüler.
Araştırma ekibi Profesör Manel Esteller tarafından yönetildi ve çalışmalarının bir parçası olarak ekip, genetik olarak benzer olmayan kişilerin fotoğraflarını toplayarak DNA'larını karşılaştırdı.
Ekip bu bireyleri bulmak için, 1999'dan beri birbirine benzeyen kişilerin fotoğraflarını toplayan Kanadalı bir sanatçı olan François Brunelle'nin çalışmasından yararlandı.
Araştırma ekibini yöneten Profesör Manel Esteller resimler hakkında şunları söyledi: "Bu benzersiz numune seti, genomik, epigenomik ve mikrobiyomiğin insan benzerliğine nasıl katkıda bulunabileceğini incelememize olanak sağladı."
PEKİ BİLİM İNSANLARI NE BULDU?
Görünüşe göre "doppelgänger"ler (akraba olmayan ikizler) muhtemelen benzer DNA'ya sahip.
Bilim insanı, "Çalışmamız, aşırı benzer yüzleri olan insanların ortak genotipleri paylaştığını, oysa epigenom ve mikrobiyom seviyelerinde uyumsuz olduklarını göstererek benzerliklerine dair bir fikir veriyor" dedi.
Kısacası, ekip "genomiklerin (genlerinin) bu kişilerin birbirine benzemesine neden olduğunu ancak geri kalan özelliklerinin farklı olduğunu" buldu.
BU KİŞİLERİN DAVRANIŞLARI BİRBİRİNE BENZİYOR MU?
Bilim insanları görünüşleri bu kadar birbirine benzeyen kişilerin davranışlarının da benzeyip benzemediğine dair bir araştırma yaptı.
Ve, benzer genlerin sadece görünüşlerinin birbirine benzemesine neden olmakla kalmayıp aynı zamanda alışkanlıklarını ve davranışlarını da etkileyebildiği ortaya çıktı.
Bilim insanı şöyle diyor: "Birbirine benzeyenler sadece bir yüz şeklinden daha fazlasını paylaşıyor gibi görünüyor ve bulguların toplumun ilerlemesi üzerinde önemli bir etkisi olabilir."