Beslenme Uzmanı Abi Roberts, sıcak havalarda kaçınılması gereken yiyecekleri açıklayarak kendinizi daha ferah ve iyi hissetmenizin sırrını verdi. Böylece doğru alternatifleri sıralamak büyük bir önem taşıyor. Daha fazla susuz kalmamak için sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bazı besinleri tüketmemek, sıcak havalarda zararlı etkilerle karşılaşmanıza neden olabilir. İşte tüketmemeniz gereken o besinler…
KUŞKONMAZ
Forbes Advisor'a göre, "asla" yememeniz gereken fakat aslında sağlıklı olan, yeşil bir sebze olan kuşkonmazdır.Uzmanlar, kuşkonmazın, vücuttaki su üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni ise vücudu fazla sudan arındıran doğal bir diüretik (idrar söktürücü) olmasıdır. Aynı zamanda terleyerek de daha fazla su atmanıza neden olabiliyor.
Bu etkisi nedeniyle, kuşkonmaz vücuttaki sıvıyı kaybetmeye neden olur. Ayrıca vücuttaki tuzu da atmayı sağlayan bu sebze, faydalı olsa da ölçülü olarak tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Tüm bunların dışında kuşkonmazın yanı sıra sıcak havalarda tüketmemeniz gereken birkaç besin daha bulunuyor.
TUZLU ATIŞTIRMALIK
Uzmanlar tarafından "en iyi bilinen dehidre edici" tuzlu atıştırmalıklar, önemli riskler taşıyor. Çok fazla tuz böbreklere zarar verir, bu nedenle tuz alımını sınırlamak genel sağlık için önemlidir. Bu nedenle bu atıştırmalıklardan uzak durmak büyük önem taşıyor.
EKMEK
Kahvaltıda ekmek tüketmek, beslenmedeki genel tuz alımını artırıyor olabilir. Uzmanlar ekmek, dilim başına tuz açısından çok yüksek olmasa da, insanların diyetlerinde çok fazla tuz olmasının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Ekmek genellikle tüm öğünlerde ve hatta atıştırmalıklar için kullanılır, bu nedenle yüksek tuz alımına neden olabilir. Yediğiniz ekmek miktarını sınırlamak, tükettiğinizi bile bilmediğiniz sinsi tuzu azaltmanıza yardımcı olacaktır.
İŞLENMİŞ ET
Yüksek miktarda tuz içeren, işlenmiş etler, aynı zamanda, yaygın baharatları çok fazla yediğinizde böbrekleriniz bunu telafi etmeye çalışırken sizi susuz bırakabilir. Organlar, vücudunuzun diğer bölgelerinden su çekecek ve sizi gerekli sıvıdan yoksun bırakacaktır.
ŞEKER
Şeker tükettiğinizde, böbrekler kan dolaşımında fazla şekeri sindirme konusunda soruna neden olabilir. Böbrekler, tuzla karşılaştıklarında ve vücudun diğer bölgelerinden su çektiklerinde benzer tepki verirler.
İÇECEKLER
Yiyeceklerin yanı sıra susuzluğa neden olabilecek sorunlu içecekler de mevcut. Örneğin; kafein, alkol ve enerji içeceklerinin bariz olarak sakıncalı görünse de, aynı zamanda sıcak çikolata ve smoothie'ler gibi farklı içecekler de bu listede yerini alıyor.
Hem sıcak çikolatanın hem de smoothie'lerin susuz kalmasının nedeni yüksek şeker içeriğine bağlıdır. Birçok sürü meyve ve sebzeyi birleştirip karıştırdığınızda, şekerin açığa çıkması, daha fazla dehidrasyona neden olabilir.
Bu nedenle uzmanlar, smoothie yerine sadece meyve tüketmeyi öneriyor. Canınız sıcak çikolata çekiyorsa, düşük şekerli ve su bazlı seçenekleri de tercih edebilirsiniz.