Mutfağınızın temiz olduğunu sanabilirsiniz ancak parıl parıl görünmesi, temiz ve mikropsuz olduğu anlamına gelmez. Mutfaktaki birtakım yerler ve buraları temizlemek için kullandığınız ürünler de mikrop yuvası olabilir.
KAPI KOLLARI VE ÇEKMECE KULPLARI
Mutfak kapılarının kolları ve çekmece kulpları gizli bir mikrop yuvası olabilir.
İnsanlar çoğunlukla mutfakta bu bölgeleri daha az temizlerler ya da temizlemeyi göz ardı ederler. Örneğin çiğ et ve yemeklere dokunduktan sonra bu bölgelerle sık sık temas kurulur. Bu alanları temiz tutmak çok önemli.
Mikropları önlemek için kapı kolları ve çekmece kulplarıyla temas kurduktan sonra her zaman temiz bir bezle silerek mikropları mutfağınızdan uzak tutabilirsiniz.
BEZ
Mutfak tezgahında yerini alan bez, eğer temiz değil ise mutfağınız da temiz değildir. Bakterilerin bir yüzeyden başka yüzeye transfer olmasına çapraz kontaminasyon denir. Çapraz kontaminasyon, gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Mutfağınızda bakteri ve virüslerin bir yüzeye bulaşması sonucu oluşan çapraz kontaminasyonu engelleyebilmek için bezlerinizi sık sık yıkayın ve belirli aralıklarla değiştirin.
Mutfakta kullandığınız bezi bir başka yerde kullanmamaya önem gösterin.
DOĞRAMA TAHTASI
Özellikle ahşap olan doğrama tahtaları, bakteriler için adeta sığınak gibidir.
Et, meyve ve diğer besinler için birbirinden farklı tahtalar kullanmanız gerekir. Ahşap doğrama tahtaları, yüzeydeki suyu emerek bakterileri içine çeker. Yüzeyinde yer alan çizikler ve boşluklar da bakterilerin sıkışmasına neden olur.
Doğrama tahtalarını en etkili temizlemenin yolu, bulaşık makinesinde yıkamaktır. Bulaşık makinesinin yüksek ısısı sayesinde mikroplar kolayca yok olur.
Alternatif bir yol ise kettleda su kaynatıp doğrama tahtalarını o su içerisinde bekletmektir. Bu şekilde bakteriler ölürler.
Ancak bu temizleme yöntemleri ahşap tahtalara zarar verebilir bu nedenle diğer tahtaları kullanmak daha iyi bir fikir olabilir.
BUZDOLABI
Buzdolabı bakterilerin üremesi için elverişli bir alandır. Bakterilerin besinlerinize temasını engellemek için buzdolabının içini her iki ayda bir temizlemelisiniz. Raflarını ise iki günde bir sabunlu suyla silmelisiniz. Buzdolabında oluşan kötü kokuları önlemek için ise bir kasenin içerisine kabartma tozu koyup bekletebilirsiniz.
SÜNGER
Mutfakta kullandığınız temizlik süngerlerinin sürekli nemli olması, E.coli isimli bakteriyi taşıyabilir. Bu nedenle hijyenik değildir.
Süngerlerinizin hijyenik olması için birkaç gün kullandıktan hemen sonra bulaşık makinesinde yıkayıp temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Süngerlerin kirlenip bakteri üretmemeleri için iki ile dört hafta arasında değiştirmeye özen göstermeniz gerekir.
BULAŞIK HAVLUSU
Bulaşıkları kurulamak için kullanılan havlular, sık değiştirilmesi gereken mutfak malzemelerinden biridir. Bulaşıkları kuruladıktan sonra aynı havluyla tezgahı silerseniz bu durum bakterilerin yayılmasına sebep olabilir. Bu havlular, mutfağa yayılan mikrop ve bakterileri taşırlar.
Bulaşıklarınızı kuruladığınız havluların temiz olması için her hafta düzenli olarak değiştirmelisiniz ya da çamaşır makinesine atarak temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
MUTFAK LAVABOSU
Mutfak lavaboları bakteri ve kir yuvalarıdır. Lavaboların altında yer alan su tesisatı alanı bakteri oluşmasına neden olabilir.
Kullandığınız tabakları, bardakları lavaboda yıkadığınız için mutlaka içerisini temiz tutmaya önem göstermelisiniz. Mutfak lavabonuzun içerisinde kesinlikle mutfak dışından olan bir ürünü yıkamayın. Bakterileri mutfağınızdan uzak tutabilmek için lavabonuzu her kullanımdan sonra mutlaka yıkayarak kurulayın.
LAVABONUN İÇERİSİ NASIL TEMİZLENİR?
Lavabonun içerisini kabartma tozu ve sirke kullanarak temiz bir şekilde yıkayabilirsiniz. Mutfak lavabosunun temizlemenin diğer yollarından birisi ise çamaşır suyu kullanmaktır. Ancak çamaşır suyunu kullandıktan sonra lavaboda kalmamasına iyice durulanmasına önem göstermelisiniz.
ÇÖP KUTUSU
Çöplerinizi attığınız yerler, mikroplar için üreme alanları oluşturabilir. Çöp kutunuzu sık sık boşalttığınızdan emin olun. Çöp kutusunun içerisine çöp poşeti yerleştirerek de kullanabilirsiniz böylece gün sonunda kolayca atarak mikropları uzak tutabilirsiniz.
Çöp kutunuzu temiz tutmanın bir başka yolu ise iki günde bir içindeki çöpü çıkardıktan sonra sabunlu suyla silip kurulamaktır. Eğer kovanız çıkarabileceğiniz bir yapıya sahip ise yıkayıp kurumasını bekleyerek de temizlenmesini sağlayabilirsiniz.