Hayatta karşılaşılan tüm sorular arasında, neden bazı insanların diğerlerine göre daha uzun yaşadığına dair herkesin kafasını meşgul eden konu başlığı bulunuyor.
Cevap; her ne kadar çok yönlü olsa da araştırmalar, vücudunuzun ne kadar dayanıklı ve uzun yaşama potansiyeli olduğuna dair bazı ipuçlarına sahip olabileceğini gösteriyor. Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre; ağız sağlığı bu konuda önemli veriler sunuyor.
"YÜZ YAŞINI AŞMIŞ KİŞİLER İNCELENDİ"
Araştırmacılar; bunu tam olarak anlayabilmek için yüz yılı geçmiş yaşam süresine sahip kişiler ile bu kişilerin çocuklarının bulunduğu bir kontrol grubunun bulunduğu araştırma grubu oluşturdu.
Araştırmacılar, New England'dan 73 tane yüz yaşını geçmiş kişiyi ve çocuklarını araştırmaya dahil etti. 467 kişi bu kişinin çocuklarıyken aynı zamanda 251 kişi de çalışmaya dahil oldu. Her üç grupta da ağız sağlığını ölçmek için birincil sonuç ölçütü olarak "diş kaybı oranı" olan bir öz bildirim anketi uygulandı.
Araştırmacılar, tüm katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi topladı. Yüz yaşını aşmış kişilerin ve çocuklarının sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Ağız sağlığındaki farklılıkları ve ağız sağlığı önlemleri ile belirli tıbbi durumlar arasındaki ilişkileri belirlemek için çocuklardan ve eşleştirilmiş bir kontrol grubundan elde edilen veriler analiz edildi.
PEKİ ARAŞTIRMACILAR NE BULDU?
İlginç bir şekilde 1971-1974 yılları arasında 65-74 yaşları arasındaki kişilerin %36'sında diş kaybı oranı daha düşüktü. Bununla birlikte, kafa karıştırıcı faktörler de mevcuttur. Kontrol grubunda diş kaybı olasılığı daha yüksekti. Kendi dişlerinin tamamına veya yarısından fazlasına sahip olma olasılığı daha düşük olan bu çalışmada iyi ağız sağlığı bildirme olasılıkları daha düşüktü.
Bu durum, araştırmacılara yüz yaşını aşmış kişilerde ve onların çocuklarının daha iyi ağız sağlığına sahip olduğunu gösteriyor. Çalışmanın, bunun neden böyle olabileceğini veya herhangi bir nedensel ilişki olup olmadığını araştırmadığını belirtmekte fayda var. Sonuçlar şaşırtıcı değil çünkü kötü ağız sağlığı bir dizi kronik hastalıkla ilişkilendirildi.
Örneğin araştırmalar, ağızdaki bakterilerin ve ciddi bir diş eti hastalığı (periodontitis) ile ilişkili iltihaplanmanın bazı hastalıklarda rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Mayo Clinic'e göre ağız sağlığınız, kardiyovasküler hastalık da dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara katkıda bulunabilir.
Bağlantı tam olarak anlaşılmasa da, bazı araştırmalar kalp hastalığı, tıkanmış arterler ve inmenin, oral bakterilerin neden olabileceği iltihaplanma ve enfeksiyonlarla bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Bu ilişki önemlidir çünkü kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir.
Diğer bağlantılı koşullar ise;
AĞIZ SAĞLIĞINA NASIL DİKKAT EDİLİR?
Ulusal Sağlık Servisi'ne göre dişlerinizi günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamalısınız.
Ayrıca, iyi beslenmek, sigara içmemek ve şeker alımınızı sınırlamak da dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalısınız.