Yedikçe daha fazla yeme hissi uyandıran Çin tuzu, dünyada birçok ülkede karşı durulan içeriklerden biri. Üzerinde yapılan çalışmalar ile pek çok zararı ortaya konmuş durumda. Bu nedenle özellikle fast food, hazır gıdalar gibi yiyecekleri tüketirken içeriğine dikkat etmek hem sizin hem de sevdikleriniz için önemli noktalar arasında yer alıyor. İşte Çin tuzunun etkileri…
BEYNE ZARAR VEREBİLİYOR
Yoğun miktarda tüketilen Çin tuzu, nörolojik etkileri ile oldukça dikkat çekiyor. 1969'da yapılan bir çalışmada farelere yüksek dozda monosodyum glutamak enjekte edildiğinde ciddi nörolojik hasarlarla karşılaşıldı.
DOYMA HİSSİNİ AZALTIYOR
Çin tuzunun yoğun kullanımı, beyindeki iştah merkezini sürekli uyararak farklı bir etkiye sebep oluyor. Doyma hissi üzerinde etki eden bu süreçte azalma yaşanabiliyor. Bu nedenle daha fazla yeme isteği uyandıran çin tuzu, aynı zamanda obeziteye de davetiye çıkarıyor.
GÖZLERDE HASAR
En önemli etkilerden biri olarak sürekli fast food, konserve ve hazır gıda tüketimi sonucunda çin tuzunun vücuda fazla alınması, gözlerde sorun ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar, yoğun kullanımda gözdeki retina tabakasında hasarlar olduğunu ortaya koydu.
DİYABET
Diyabeti tetiklediği düşünülen çin tuzu, uzun vadeli kullanımda insülin direncini hızlandırıyor. Bu nedenle ileride karşılaşılabilecek bu tip hasarlara karşı tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor.