Vitamin ve mineraller vücuttaki çeşitli biyolojik fonksiyonları düzenler. Yeterli besin seviyeleri olmadığında ise, belirli komplikasyonlar ortaya çıkıyor. Kalıcı görme kaybına yol açabilecek iki vitamin eksikliği, doğru diyet ilaveleriyle de kolayca önlenebilir. Gelin birlikte vücudumuz için önemli olan vitamine bir bakalım.
A VE B12 VİTAMİNİNE DİKKAT!
Birkaç temel vitamin vardır ve her biri vücutta belirli bir rol oynar. Görme gibi belirli işlevlerin düzgün çalışması için birkaç besine ihtiyacı vardır. A vitamini ve B12 vitamini eksikliğinin tedavi edilmediği takdirde görme kaybına yol açtığı bilinmektedir. B12 Vitamini, nörolojik fonksiyon ve sinir sisteminin bakımı için gerekli bir vitamindir.
GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR
Okul ve Optometri Kolejleri Derneği'ne göre: B12 vitamini eksikliği optik nöropatisi, bu eksikliğin nadir bir komplikasyonudur ve genellikle renk görme azalmasıyla ilişkilendirilen ilerleyici, iki taraflı, ağrısız görme kaybıyla sonuçlanır. Eksikliğin görsel semptomlarla ortaya çıkma olasılığı olsa da, nadirdir. Dahası, optik nöropati, görme kaybının geri döndürülebilir, tedavi edilebilir bir nedenidir ve belki de hastalığın diğer belirtilerinin habercisidir.
Bu nedenle, görmede olağandışı görme bozuklukları bir sağlık uzmanı tarafından araştırılmalıdır.Bu, eksikliğin erken tedavisine izin verebilir ve ciddi ve geri dönüşü olmayan sinir hasarının başlamasını önleyebilir. B12 vitamininin en iyi kaynakları yumurta, süt, peynir, et, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kümes hayvanlarıdır. Besin karaciğerde depolandıktan sonra vücudun ihtiyaçlarını yıllarca karşılayabilir, ancak bazen vücut besini alamaz.Bu gibi durumlarda, enjeksiyonlar veya takviyeler gerekebilir.
ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR
A vitamini eksikliği olan tahmini 250.000 - 500.000 çocuk her yıl kör oluyor ve bunların yarısı görmelerini kaybettikten sonraki 12 ay içinde ölüyor. Bu durum aynı zamanda anne ölümlerine ve hamileliğin diğer kötü sonuçlarına bilinen bir katkıdır. Vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğini azaltabilir, bu nedenle ciddi bir hastalıktan kurtulma olasılığını azaltabilir. A vitamininin en büyük besin kaynakları karaciğer, balık yumurtası ve süt ürünleridir. Diyette bol miktarda A vitamini, yapraklı yeşillikler, turuncu ve sarı sebzeler ve bazı yağlardan gelir.