Yeni varyantların ortaya çıkmasıyla birlikte Covid-19 semptomlarının listesi de değişiklik gösteriyor. Fakat öksürük, ateş, koku ve tat kaybı en genel belirtiler arasında yer alıyor. Yeni yapılan çalışmalar ise genel olarak bilinen semptomların erkeklerde ve kadınlarda farklı şekilde ortaya çıkabildiğini tespit etti. İşte o farklılıklar…
İngiltere'de kullanılan ZOE uygulaması, Covid-19 çalışmasına veri sağlıyor. Örneğin; yorgunluk, Omicron varyantı salgınında oldukça yaygın bir şekilde ortak belirtilerden biri haline geliyor. Uzmanlar, yorgunluğun hem erkekleri hem de kadınları etkilediğini fakat etkilenme düzeyleri ile ile ilgili oldukça ilginç veriler olduğunu fark etti.
"PANDEMİYLE NASIL MÜCADELE EDİLDİĞİ ÖNEMLİ"
23 Aralık 2021'den 4 Ocak 2022'ye kadar kaydedilen verilerin tümü, erkekler ve kadınların yorgunluğa dair gösterdiği tepkinin farklılaştığını ortaya çıkardı. Yapılan çalışmaya göre; insanların bu histen etkilenme şeklinin semptomlardan değil, pandemiyle nasıl mücadele ettiklerine bağlı olarak değiştiğini tespit etti.
Bu verilerin sonucunda erkeklerin %34'ü pandemi nedeniyle yorgun olduklarını belirtirken kadınların %40'ı daha yorgun olduğunu belirtiyor. Bu nedenle elde edilen verilere göre; pandemi bu belirti konusunda kadınları daha çok etkilemiş görünüyor. İnsanlar; yorgunluğu "kızgın, bitkin, aksaklıklardan bıkmış" olarak tanımladılar. Bu durum, insanların virüsün semptomlarından çok pandemi ve pandemi ile birlikte gelen kısıtlamalardan dolayı kendilerini daha kötü hissettiği anlamına geliyordu.
Yaş aralıkları da bu konuda oldukça belirleyiciydi. 45 yaşından küçüklerin %46'sı "Covid-19 yorgunluğu" yaşadığını belirtirken 45 yaş ve üzerinde bu oran %31'e kadar düşüş gösteriyor.
"UZUN SÜRELİ PANDEMİ ETKİSİ"
Covid-19 yorgunluğu, uzmanlar tarafından pandeminin uzun süreli bir etkisi olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgüyü (WHO), pandemik yorgunlukla mücadele eden insanların kendilerini ve başka insanları virüsten korumak için önerilen davranışları takip etme konusunda artık motivasyonlarında büyük bir düşüş ortaya çıktığını da belirtti.
Uzmanlar, bu yorgunluk hissini; bitkinlik, stres ve tükenmişlik duygusuyla ilişkilendirdi. Pandeminin uzun sürmesi nedeniyle insanlar kendilerini daha sabırsız ve sinirli hissediyor. Araştırmacılar ayrıca bu yorgunluk nedeniyle bazı insanların işlerinde daha az etkin hale geldiklerini ve başarısızlık hissettiklerini de keşfetti.