Yeni varyantla enfekte olan kişiler, genel anlamda önceki varyanttakilerle aynı belirtiler oluşsa da birkaç noktada ayırt edici tanılar mevcuttur. İlk olarak hafif ateş, yorgunluk, vücut ağrısı ve çatallanmış sesle kendisini belli etmeye başlayan Omicron, tat ve koku kaybı semptomuna diğer varyantlara oranla daha az karşılaşılıyor.
"VERİLER TOPLANMAYA DEVAM EDİYOR"
Enfeksiyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar konusunda ise uzmanlar hala net bir bilgi olmadığını belirtiyor. Yaklaşık bir ay önce Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni bir tür varyant ile ilgili hala veriler toplanmaya devam ediyor.
Enfekte olma riskinin daha yüksek olduğu bu varyantta, beş ila altı gün içerisinde semptomları göstermeye başlıyor. Birçok durumda 14 güne kadar sürebilen semptomlar, birçok kişi için hastalık seviyesine göre hastalığın rahatsızlık seviyesinde değişiklik ortaya çıkarabilir.
Ayrıca hasta bir kişi, semptomlar ortaya çıkmadan yaklaşık iki gün semptomlar ortaya çıktıktan sonra ise on güne kadar başkalarına bulaştırma riski ile karşı karşıyadır. Fakat Omicron varyantında semptomlar, enfeksiyondan sonra 3 ila 14 gün arasında herhangi bir günde ortaya çıkabilir. Bu nedenle Omicron varyantı, daha önceki varyantlar gibi daha hızlı ortaya çıkmıyor.
"ÇİFTE ENFEKSİYON RİSKİ PROBLEM OLUŞTURABİLİR"
Tüm bu etkilerin yanı sıra hava durumundaki değişiklikler, soğuyan hava ve yağış süreci de salgının boyutunda değişiklikler ortaya çıkarıyor. Hem Covid-19 hem de grip ile aynı anda enfekte olunması durumunda çifte solunum yolu riski ortaya çıkıyor.
Her iki virüsün de vücutta aynı anda bulunması, vücudun her ikisiyle de aynı anda baş etmesini zorlaştırması sebebiyle durumu kötüleştirebilir. Bu nedenle enfeksiyon riskini azaltmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra aşılarınızın da tam olması gerektiği konusunda uzmanlar herkesi uyarıyor.