Kollarınızdaki veya bacaklarınızdaki karıncalanma hissi, hem merak uyandırıcı hem de rahatsız eden bir durum olarak açıklanması gereken bir fenomen. İşte parestezinin ortaya çıkma nedenleri;
NEDEN ORTAYA ÇIKIYOR?
Karıncalanma hissi (parestezi) bir sinire sürekli baskı uygulandığında meydana gelir. Ayrıca sinir hasarı, fıtıklaşmış disk, tümör veya başka bir rahatsızlığın, sinir sistemine zarar veren mevcut bir yaralanmanın veya altta yatan başka bir durumun sonucu olabileceği de bilinenler arasında.
NE KADAR SÜRER?
Paresteziden muzdarip olunduğunda, etkilenen uzuv uyuşur ve sertleşir, ancak aynı zamanda esnek kalır. Bu, sert veya yumuşak bir yüzeye temas ettiğinde ve etkilenen uzvun diğer kısımlarına yayıldığında etkilenen bölgenin hassasiyetini artırır.
Uyuşmuş bir uzvun hissi, etkilenen sinir üzerindeki basınç azaldığında genellikle oldukça hızlı bir şekilde kaybolur ve kanın bölgede tekrar dolaşımını sağlar. Bunun gerçekleşmesi için, uyuşmuş kısmı egzersiz yaparak, esneterek veya masaj yaparak hareket ettirebilirsiniz. Böylece karıncalanma hissi, kısa sürede ortadan kalkar.
NELERE SEBEP OLABİLİR?
Yine de parestezinin ürettiği hisler nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı sonuçlar vardır. Bunlardan bazıları:
Karıncalanma hissi, sürekli hale geldiğinde veya duruştan kaynaklanmayan nedenlerle ortaya çıktığını fark ettiğinizde doktora danışarak altında yatan başka sorunları tespit etmek için doktora danışmanız gerekir.