Yiyeceklerinizin içeriğindeki besin değerleri kadar nerede pişirildiği de önemlidir. Zararlı maddelerin yiyeceklerin içerisine karışmasına neden olacak tencereler, tüketilen gıdaları adeta birer zehir haline getirebilir. İşte tencere kullanırken kaçınmanız gereken malzemeler…
TEFLON TENCERE
Teflon muhtemelen bu listedeki en zararlı maddelerden biridir. Birçok kişi bu yapışmaz malzemeyi tercih eder çünkü kullanışlı ve her yerde bulunur. Ancak aynı zamanda çok tehlikelidir.
Teflon pişirme kaplarının yapışmazlık özellikleri, 240 derecenin üzerinde ısıtıldığında toksinleri sızdırmaya başlayan plastik bir polimer olan PTFE (politetrafloroetilen) kaplamasıyla elde edilir. Bu zehirli dumanlar, Teflon gribi olarak bilinen polimer dumanı ateşi adı verilen grip benzeri semptomlara yol açar. Sadece insanlar için tehlikeli değiller, aynı zamanda evcil kuşlar için de ölümcüller.
Teflon pişirme kaplarında bulunan başka bir kimyasal bileşik çeşitli kanser türleri ile bağlantılı olan PFOA'dır (perflorooktanoik asit). PFOA'nın teflon ürünlerde insanlar için hiçbir risk oluşturmayacak kadar küçük miktarlarda bulunduğuna inanılırken, diğer birçok günlük şeyde de bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bu yüzden maruz kaldığınız oranı sınırlamanız önerilir.
Diğer kaplamalı yapışmaz pişirme kapları PTFE ve PFOA'sız olabilir (granit gibi), ancak bu tencereleri yalnızca kaplama bozulmamışken kullanmak güvenlidir. Kaplama incedir ve kolayca zarar görebilir. Bir kez kaplama bozulduktan sonra, o pişirme kabının tüm kullanımı durdurulmalıdır.
Bunun yerine bu güvenli alternatifi deneyin: gerçek dökme demir pişirme kapları. Bu gerçekten dayanan güvenli bir pişirme seçeneğidir. İyi ve çok eşit bir şekilde ısıtır ve hatta yapışmaz hale getirmek için yağ eklenebilir. Yemeğinize zehirli hiçbir şey sızdırmaz ve aslında demir seviyenizi yükseltmenin iyi bir doğal yoludur. Demir seviyeniz iyiyse, aynı derecede güvenli ve kullanımı rahat olan emaye dökme demir pişirme kaplarını deneyebilirsiniz.
ALÜMİNYUM TENCERE VE ALÜMİNYUM FOLYO
Alüminyum kullanımının bu kadar yaygın olması şaşırtıcı değildir. Çünkü kolaylıkla her yerde bulunabilir, çok güçlü, hafif, çok yönlü ve geri dönüştürülebilirdir. Ancak, gizli tehlikeleri bulunmaktadır.
Alüminyum nörotoksik bir metaldir. Yüksek alüminyum seviyeleri, Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere çeşitli merkezi sinir sistemi hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir . Alüminyum pişirme kapları genellikle kaplanmış olsa da, kaplama, zehirli metali yiyeceğinize bırakarak içerisine sızma eğilimindedir.
Bunun yerine bu güvenli alternatifi deneyin: Cam tencere. Bu, güvenle kullanabileceğiniz başka bir güvenli seçenektir. Isıtıldığında asla toksik bir şey salmaz, dayanıklıdır, çevre dostudur ve eski tatları veya kokuları tutmaz.
BAKIR TENCERE
Bakır tencereleri görmüş ve ne kadar güzel olduğunu fark etmişsinizdir. Hızlı ve eşit ısınmaya olanak tanıyan iletken özelliklerini de duymuş olabilirsiniz. Ancak, pişirme kaplarında kullanıldığında bakırın aslında tehlikeli olabileceğini biliyor musunuz?
Diğer bazı ağır metaller gibi bakır da küçük miktarlarda insan sağlığı için gereklidir. Ancak vücutta fazla miktarda bulunması ağır metal zehirlenmesine yol açabilir. Bakır pişirme kapları kaplanmadığında asitli yiyecekleri pişirirken bakır açığa çıkarabilir. Ve kaplandığında, kaplama genellikle başka bir toksik element olan nikel içerir.
Bunun yerine bu güvenli alternatifi deneyin: paslanmaz çelik tencere. Bu harika bir seçenektir. Nispeten hafiftir ve çizilmelere karşı dayanıklıdır ve yapışmaz hale getirilebilir! Ayrıca uzun süre dayanacaktır. Sadece gıda sınıfı paslanmaz çelik satın aldığınızdan emin olun, bu tür nikel veya krom içermez.
SERAMİK KAPLI TENCERE
Seramik kaplı pişirme kapları güzel görünür ve ilk başta güvenli bir seçenek gibi algılanır. Sonuçta, %100 seramik pişirme için tamamen güvenlidir. Bununla birlikte, bir seramik kaplama genellikle kötü malzemeleri gizler.
Yumuşak seramik kaplama pek dayanıklı değildir ve birkaç aylık günlük kullanımdan sonra ufalanmaya başlar. Bu olduğunda, bazen kaplamada bulunan kurşun ve kadmiyum, yemeğinize ve daha sonra vücudunuza karışacaktır. Kurşun zehirlenmesi, metal zehirlenmesinin en tehlikeli türlerinden biridir ve karın ağrısı, baş ağrısı ve diğer sağlık komplikasyonlarına (ve ciddi vakalarda koma ve ölüme ) neden olabilir. Kaplama kurşunsuz olsa bile, yontulmuş pişirme kapları yine de tehlike arz edebilir - seramik kaplamanın altında genellikle nörotoksik alüminyum bulunur.