Kan pıhtılaşması, aslında kanın jel benzeri bir kıvama gelerek ani kan kaybından önleyen önemli bir mekanizmadır. Fakat her pıhtılaşma biçimi maalesef ki aynı faydayı göstermez. Derin ven trombozu olarak da bilinen damarlarınızda gelişen kan pıhtıları tehlikeli olabilir.
Damarlarınızda bulunan jel benzeri kümeler gevşeyip kan dolaşımınızda karışabilir ve sıkışıp kalabilir, bu da ciddi sağlık sorunları riskinizi artırabilir . Bu nedenle, bu durumun yaşanma riskini en aza indirmek çok önemlidir.
Endişe verici bir şekilde, popüler bir içecek pıhttılaşmanın ortaya çıkma olasılığınızı artırabilir. Journal of Surgical Research'te yayınlanan araştırma, şekersiz enerji içeceklerinin kan pıhtılarına tehlikeli zemin hazırlayan süreçleri etkinleştirebileceğini buldu.
Araştırma ekibi, popüler içeceklerin kardiyak aritmiler, miyokard enfarktüsü ve hatta "ani kalp durması" gibi bir dizi kardiyovasküler komplikasyonla bağlantılı olduğunu belirtti.
Bilim insanları, enerji içeceklerinin trombosit toplanmasını artırarak kardiyovasküler sorun riskini artırabileceğini öne sürdüler.
Trombositler küçük kan hücreleridir. Trombosit sayınız çok yüksekse bu durum, jel benzeri kümelerin oluşması için daha uygun bir ortam oluşturur.
Araştırmacılar, endişe verici bir şekilde, enerji içeceklerinin tetiklediği bu potansiyel olarak zararlı sürecin, damarlarınızı veya atardamarlarınızı tıkayan jel benzeri topaklanma riskini artırabileceğini açıkladı.
Hipotezlerini araştırmak için 18 ila 40 yaşları arasındaki otuz iki sağlıklı gönüllüye baktılar. Çalışma katılımcılarına bir hafta arayla iki ayrı durumda şişelenmiş su ve şekersiz enerji içeceği verildi.
İki içeceğin, bir gecelik orucun ardından 30 dakikalık bir süre içinde tüketilmesi gerekiyordu. Araştırmacılar daha sonra katılımcıların pıhtılaşma parametrelerini ve trombosit fonksiyonlarını içecekten önce ve içecekten 60 dakika sonra ölçtüler. Pıhtılaşmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu.
Ancak enerji içeceği tüketimi, şişelenmiş suya kıyasla trombositlerin birbirine yapışmasında önemli bir artışa neden oldu. Araştırmacılar, bu "artmış" trombosit aktivitesinin "tüketimden sonraki bir saat içinde" meydana geldiğini yazdı.
Bu sadece küçük bir çalışma olsa da araştırmacılar uyarıda bulundu. "Bu içeceklerin güvenlik ve sağlıkla ilgili endişelerini daha fazla ele almak için daha büyük klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmasına rağmen, artan trombosit tepkisi, enerji içeceklerinin olumsuz kardiyovasküler olay riskini artırdığı bir mekanizmaya neden olabilir"