Zeytinyağlı yemeklerde sıklıkla yer alan enginar, lezzetinin yanında faydalarıyla da öne çıkmaktadır. Lif deposu olan enginar, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin bir sebze. Enginarın yanı sıra suyu da şifa kaynağı. Karaciğer için çok faydalı olan enginar suyu, sindirim sistemi için de çok yararlıdır.
Enginar; A vitamini, B1 vitamini, C vitamini ve potasyum, magnezyum kaynakları açısından zengin bir besin kaynağıdır. Enginar, karaciğerin temizlenmesini sağlar ve safranın akışını kolaylaştırır.
İçerisinde yer alan "Ciarin" isimli madde sayesinde karaciğerin, böbreklerin ve safra kesesinin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.
Enginarın suyunu düzenli olarak tüketmek, karaciğer iltihaplanmasına karşı faydalıdır.
Safra üretimini artırarak karaciğerdeki zararlı toksinleri atar, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Vücutta toksin birikmesini önler.
Karaciğeri korur ve yenilenmesini sağlar.
Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur; gaz problemini giderir, hazımsızlığı yok eder.
Enginarın suyu, metabolizmayı hızlandırır.
Kabızlık ve ishal probleminin giderilmesini sağlar.
Enginar suyunu, düzenli olarak tüketmek cildinizi sağlıklı hale getirmeye yardımcı olur.
ENGİNARIN FAYDALARI
Düzenli olarak enginar tüketmek, içerisinde bulundurduğu antioksidanlar ve "quersetin" isimli bileşik sayesinde kansere karşı vücudu korur.
Enginar, demir bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bu yönüyle kanda yeterli miktarda sağlıklı alyuvar hücresi bulunmaması durumu olan demir eksikliği anemisi görülen bireylerin tüketmesi tavsiye edilir.
Yüksek bir protein kaynağı olan enginar, kalp kasını güçlendirerek, üre seviyesini düşürür ve kalbin rahat çalışmasına yardımcı olur.
Böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırır ve idrar söktürücü etki oluşturur.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Enginar yaprağı, Huzursuz bağırsak sendromu semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
Enginarda içerisinde yer alan bazı bileşikler, Huzursuz bağırsak sendromunun sebep olduğu, kas spazmlarını durdurur ve bağırsaktaki bakterileri dengeler.
Enginarın yaprağı, kolesterol seviyesinin dengelenmesine destek olur.
İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.
Enginar ve enginar yaprağı özü, kan şekerini düşürür.
Mide sorunlarına yardımcı olur.
İdrar söktürücü etkisi sayesinde şişkinliği ortadan kaldırır.
Bedensel ve ruhsal yorgunluğunun giderilmesini sağlar.
ENGİNAR SUYUNU NASIL HAZIRLARSINIZ?
Tencerenin içine 1 litre su dökün ve kaynamasını bekleyin.
3 tane enginarın yapraklarını ayırarak temizleyin.
Yaprakları kaynayan suyun içerisine atın ve ocağın altını kısarak 20 dakika boyunca kaynatın.
Enginarlar, rengini suya verince ocaktan alın ve tencerenizin kapağını kapatın.
15 dakika boyunca dinlendirin.
Ardından süzgeçten geçirerek suyunu tüketebilirsiniz.
Enginar suyunu, aç karnına olacak şekilde günde 2 bardak tüketebilirsiniz.
Bu kürü tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.