Sıcak havanın yan etkisiyle oluşabilecek kalp krizi, tansiyon, ritim bozukluğu gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mutlu Çiçek, 'yaşlılar ve hastalar için sıcak havalarda nelere dikkat etmeli, ne yapmalı, dışarı nasıl çıkmalı?' sorularına cevap verdi.
BOL SIVI TÜKETMELİ
Sıcak havanın yaşlıların sağlığını tehdit ettiğini, yaşlılara serin ortamlar oluşturulmaz ve yeterli sıvı desteği sağlanamazsa ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabileceklerini ifade eden Uzm. Dr. Çiçek, "Yaşlı hastalar eğer yeteri kadar sıvı almazlar ise sıcaktan dolayı terleme, bol miktarda sıvı kaybından dolayı çarpıntı, nefes darlığı ve bilinç kaybına kadar gidebilmektedir" dedi.
DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ
Uzm. Dr. Çiçek ayrıca, "Yaşlı hastalar dışarı çıkmak istediklerinde güneş ışınlarından korunmak için şapka takmalıdırlar. Terlemeye karşı çok hassas olduklarından yanlarında iki buçuk litreye kadar su bulundurmalı ve içmelidirler. Kalp yetmezliği ve tansiyon hastası olan hastaların bazı ilaçları idrar söktürücü özelliğiyle sıvı kaybını arttırabilmektedir. Yazın çok sıcak olduğu dönemlerde bu hastalar doktorlarına başvurmalı ve ilaç düzenlemesi yaptırmalıdır" diye konuştu.