Yüksek kolesterolün pek çok sebebi vardır ancak en önemlisi yediğiniz besinlerdir. İşte sağlıklı olmak adına yediğiniz ancak kolesterolü yükselten besinler…
AŞIRI KIRMIZI ET TÜKETİMİ
Genel olarak kırmızı etin içerisinde yüksek kolesterol olduğu bilinmektedir. Bu esasen kırmızı etin içerisinde bulunan doymuş yağ miktarından kaynaklanmaktadır.
Kalp hastalığı ve obezite, yüksek miktarda kırmızı et içeren diyetlerle doğrudan ilişkilidir. Bunun nedeni etin yüksek doymuş yağ oranı ile trigliseritlerle birlikte kolesterole ve arter damarlarında tıkanıklara neden olmasıdır. Doymuş yağı beslenmenizden çıkarmak ya da en azından azaltmak kalp sağlığınızı iyileştirmede önemli bir yardımcıdır.
YOYO DİYETLER YAPMAK
Birçok kişinin farkına bile varmadığı bir durum olarak yoyo diyetler hızlı ve sağlıksız bir şekilde kilo verip almak olarak açıklanabilir. Bu durum aslında sağlığınızı ve kolesterol seviyenizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Kolesterolün yükselmesine neden olan ancak az bilinen nedenlerin başında sürekli alıp verilen kilo döngüsü gelmektedir. Yoyo diyeti olarak da adlandırılan bu döngü, daha düşük HDL (iyi kolesterol) ve daha yüksek LDL (kötü kolesterol) değerlerine yol açmaktadır. Kilo vermek için uygulanan aşırı yöntemlerin aslında vücuda kilolu olmakdan daha çok zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle kilo verirken sağlıklı diyetler yapmaya özen göstermek büyük önem taşıyor.
KIZARMIŞ YİYECEKLER TÜKETMEK
Her ne kadar çok lezzetli ve pratik olsa da kızarmış yiyecekler kolesterolünüz için hiç de iyi değildir. Kolesterolünüze dikkat etmek için kızartılmış yiyeceklerden kaçınmak, ya da en azından tüketimini azaltmak oldukça önemlidir. Bu yiyecekleri kızartmak için kullanılan hidrojene yağ, vücuttaki kolesterolün ciddi oranda yükselmesine neden olacak kötü yağlar arasındadır. Bu nedenle mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
YAPAY ŞEKERLER YEMEK
Kolesterolünüzü düşürmeye çalışıyorsanız ilave şeker alımından kaçınmak sizin için etkili bir yöntem olabilir. Günlük beslenmemizde farkında olmadan tükettiğimiz yüksek rafine şekerler sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor.
Şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırmak büyük önem taşımaktadır. Kek, kurabiye ve pasta gibi ürünlerin yanında dondurmalar, hamur işleri ve unlu mamüller de bu gruba dahildir ve ilave şeker içerirler. Bu yiyecekleri tüketmek ise kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünün yükselmesine neden olur. Aynı zamanda bu yiyeceklerin tüketilmesi kilo alımıyla da doğrudan bağlantılırı ve kilo artışı da kolesterolün yükselmesine yol açan nedenler arasındadır.
PAKETLENMİŞ GIDALAR TÜKETMEK
Son olarak ise önceden paketlenmiş hazır gıdaların tüketimini sınırandırmak ya da bitirmek kolesterolünüzü istenilen seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu yiyecekler kolesterolün yükselmesine neden olabilir çünkü içlerinde çok az lif ve yüksek oranda doymuş yağ bulunmaktadır. Sağlıklı besinleri neredeyse hiç içermeyen bu yiyecekler hem kolesterol hem de iltihaplanma riskini arttırmaktadır.