Yüksek tansiyona sahip olmak , vücudun geri kalanına kan pompalamak için kalbin çok daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir. Bu durum, sol alt kalp odacığının kalınlaşmasına neden olabilir ve bu da kişinin kalp krizi veya ani kalp ölümü riskini artırır. Tuz, yüksek tansiyonun en büyük nedenlerinden biridir ve bu da dünya çapında kardiyovasküler riski artırır.
KALP İÇİN TUZUN TEHLİKELERİ
Tuz, kan basıncını artıran ana faktördür. Bu nedenle her yıl birçok felç ve kalp krizinden sorumludur. Yayınlanan, bir raporda, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi söz konusu olduğunda, tuzun azaltılmasının en büyük öncelik olduğu bildirildi.
Ayrıca, kardiyovasküler hastalıklardan ölümleri daha da azaltmak için insanların 2025 yılına kadar günde yaklaşık 3 gr tuz tüketimini hedeflemesi gerektiğini vurguladı.National Library of Medicine'de yayınlanan bir çalışmada, tuz tüketiminin kardiyovasküler ve diğer etkileri araştırıldı.
Çalışma, günde 5 gr daha yüksek tuz alımı (2000 mg sodyum), toplam kardiyovasküler hastalık riskinin %17 daha fazla ve felç riskinin ise %23 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu ispatladı.
YÜKSEK TUZ TÜKETİMİNİN ETKİSİ
İngiliz Kalp Vakfı, "Çok fazla sodyum yemek, yüksek tansiyonla bağlantılıdır ve bu da kalp hastalığı için bir risk faktörüdür" açıklamasında bulunuyor. Tuzu bir tuz ikamesiyle değiştirmek, eklediğiniz sodyum miktarını azaltacak, ancak tuzlu bir tada olan düşkünlüğünüzü değiştirmeyecektir. Tuzluğu masanızdan tamamen uzaklaştırarak kalbinizin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Asgari düzeyde tutulması gereken yüksek tuz içeriğine sahip yiyecekler:
Uzmanlara göre, yetişkinler günde 6 gramdan fazla tuz yememelidir, bu da yaklaşık bir çay kaşığına eşittir.