Ceviz; lif, protein, demir, karbonhidrat ve vitaminler bakımından zengin bir besindir. Magnezyum, manganez, fosfor, bakır, demir ve B6 vitamini içerir. Ceviz içeriğindeki B grubu vitaminler, enerjinin yükselmesini sağlar. Gün içerisinde sadece 2 adet ceviz tüketmek; kalbe faydalı, beyne iyi gelir.
Ceviz tüketmek; vücuda bol miktarda enerji verir. Yedikten hemen sonra halsizliği alır. Alternatif bir diğer yol ise 2 adet cevizi suyun içerisine yerleştirmektir. Bunun için; 2 adet cevizi uyumadan önce bir bardak içme suyunun içerisine yerleştirin ve sabah olunca cevizleri yiyin. Cevizlerin ıslak bir biçimde olması sindirimini kolaylaştırır ve fitik asit azaldığı için daha da kolay şekilde emilir. Ayrıca bir avuç ceviz tüketmek, günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarının %10'unu karşılar.
CEVİZİN DİĞER FAYDALARI
Ceviz; omega-3 ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. İçeriğinde yer alan polifenolik bileşikler ile fitokimyasal maddeler, vücutta iltihaplanmanın etkisinin azalmasına yardımcı olur. Bu sayede kanser ile kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı önlem oluşturabilir. İçeriğindeki omega-3, depresyona karşı korur. Cevizin içeriğindeki protein, lif ve yağ uzun süre boyunca tok hissetmeye yardımcı olur. Tokluk hissinin artırdığı için kilo alımını engeller ve kilo kontrolünü sağlar.
HAFIZANIN GÜÇLENMESİNİ SAĞLAR
Cevizin içeriğindeki omega-3 ile omega-6 yağ asitleri kaliteli yağ açısından güçlü olmasını destekler. Böylece bilişsel işlev ile hafızayı geliştirmeye yardım edebilir. Omega-3 yağ asitleri sayesinde motor işlevin geliştirilmesine destek olabilir. İnflamasyonu ve oksidatif hasarı azaltarak hafıza sorunlarının giderilmesine destek olur, Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini düşürebilir.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜREBİLİR
Ceviz, güçlü antioksidanlar olan polifenol içerir. Bu nedenle ceviz; prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri ihtimalini düşürebilir.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Cevizin içeriğinde alfa-linolenik asit isimli omega-3 yağ asidi bulunur. Düzenli bir biçimde günlük olarak ceviz tüketmek; kalp hastalığı riskinin azalmasını sağlayabilir. Araştırmalara göre, omega-3'ler kolesterol seviyesini düşürüp atardamarların düzgün bir biçimde çalışmasına ve temiz kalmasına destek olduğu gözlemlenmiştir.
KEMİK SAĞLIĞINA FAYDALIDIR
Ciddi seviyede bakır eksikliği; kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ve düşük mineral yoğunluğunun riskinin artmasına neden olur. Ceviz ise iyi derecede bakır içerdiği için bu sağlık sorunlarına karşı yardımcı olabilir. İçeriğindeki manganez, kalsiyum ve bakır minerali osteoporoza karşı iyi gelir. Bakır; kolajen ve bağ dokusu için önemi bulunan elastinin korunmasında etkilidir. Bu sayede hasarlı bağ dokusu ile kemik için gerekli olan kolajenin üretilmesini sağlayabilir. Magnezyum, kemik tarafından kalsiyum emilmesini destekleyerek kemik oluşumuna iyi gelir.
BAĞIRSAK SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Sindirim sisteminde bulunan mikroorganizmalardan meydana gelen bağırsak mikrobiyomunu olumlu bir biçimde etkiler böylece bağırsak sağlığına iyi gelir.
DİYABET RİSKİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLUR
Ceviz tüketmek, diyabete yakalanma ihtimalinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Ceviz; düşük oranda karbonhidrat bulundurur, lif, protein ve çoklu doymamış yağ içerir. Bu besinler tokluk hissinin artmasına neden olarak kan şekerinin hızlı bir biçimde yükselmesini engeller.
UYKUYU DÜZENLER
Ceviz tüketmek, melatonin hormonunun salgılanmasına destek olarak uykuyu düzenler. Ayrıca cevizin içeriğinde kullanılabilir bir biçimde melatonin bulunur. Ceviz tüketmek; kaliteli ve iyi bir uyku için destekleyici niteliktedir bu sayede uykusuzluk şikayetinin önüne geçilebilir.
CİLT SAĞLIĞINI DESTEKLER
Ceviz, hem saçları hem de tırnakları güçlendirir. Biyotin ve B7 vitamini sayesinde saçların ve tırnakların güçlü bir biçimde büyümesini destekler, saç kaybının önüne geçebilir. Antioksidan ve E vitamini içeriğiyle saçların ve tırnakların cildin sağlıklı ve daha genç görünmesine yardımcı olabilir.
UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olanların tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı derecede ceviz tüketmek; böbrek taşı oluşmasına yol açabilir ve kilo alımına sebep olabilir.
HALSİZLİĞE İYİ GELEN DİĞER BESİNLER