Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile bizi nakavt edip yatağa düşüren hastalıklardan korunmak için bağışıklığımızı nasıl güçlendirmemiz gerektiğini konuştum. Prof. Dr. Göral, hastayken kendisine uyguladığı, sır reçetesini de benimle paylaştı.
İŞTE O REÇETE
Prof. Dr. Göral "Kelle paça çorbasının faydalı olduğuna ait çok yaygın bir görüş vardır. Kemik suyu çorbası daha da çok faydalıdır. Pandemi döneminde, Kovid-19'a yakalanan meslektaşlarım bile, kelle paça ve kemik suyu çorbasına inandığından, her sabah kemik suyu çorbası içerek bu hastalığı atlattığını söylemişti. Aynı şekilde ben de üst solunum yolu hastalıklarına yakalandığımda bu reçeteyi uyguluyorum" dedi.
KANSERE KARŞI DA ŞİFA
Prof. Dr. Göral, kelle paça çorbasının faydalarını şöyle anlattı: "Sadece üst solunum yolu hastalıklarında değil kanser hastaları için gerekli olan kollajen maddesini içerisinde bulundurmasından dolayı kelle paça çorbası kanser tedavisinde de oldukça faydalı. Kalsiyum, magnezyum, fosfor eksikliğinden kaynaklı sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kansızlıkta oldukça faydalıdır. Omega 3 bakımından da çok zengindir. İçerisindeki D vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur." "Soframızdan neyi eksik etmeyelim?" sorusuna ise Prof. Dr. Göral, şu yanıtı verdi: "Turşuyu, özellikle lahana turşusunu sık tüketmeliyiz. Turunçgiller, bol sebze, et, yoğurt ve yumurta sofranızdan eksik olmamalıdır. Probiotikler veya kefir de çok faydalıdır. Fast food, asitli içecekler ve hazır gıdalardan uzak duralım." Prof. Dr. Vedat Göral, bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini de belirterek "Bol sıvı alın, dinlenin, burnunuzu tuzlu serumla yıkayın" dedi.
ŞİFA VEREN ÇORBA TARİFLERİ
Kemik suyu çorbası ve kelle paça çorbasının faydalarının saymakla bitmediğini söyleyen Prof. Dr. Göral, şifa veren çorbaların tariflerini de verdi:
KEMİK SUYU ÇORBASI
Kemikleri 6 bardak suyla yaklaşık yarım saat kadar haşlayalım. Daha sonra suyun içinde hiçbir kemik kalıntısı kalmayacak şekilde süzelim. Suyu bir iki taşım daha kaynamaya bırakırken, yumurta ve unu çırpma teli yardımıyla pürüzsüz oluncaya dek karıştıralım. Kaynayan kemik suyunu, tencereye sürekli karıştırarak ekleyelim. Tuzunu ve ezilmiş sarımsağı da ekleyip, altını kısalım ve 15 dakika daha kaynatalım. Tereyağında toz biberi hafif yakıp çorbanın üzerine dökelim.
KELLE PAÇA ÇORBASI
UNU tereyağında kavurarak çorbanın yapımına başlıyoruz. Çırpma teli yardımıyla suyunu azar azar ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Bir kasenin içinde yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu çırpıyoruz. Kaynayan sudan da bir kepçe ilave edip tencereye azar azar ve çırparak döküyoruz. Haşlanıp ayıklanmış kelle etini ve ezilmiş sarımsağı ilave edip bir iki taşım kaynatıyoruz. Son olarak çok az tuz ilave ediyoruz.
VÜCUDUNUZU GÜÇLENDİRMEK İÇİN
Hastasınız ve yatıyorsunuz, canınız hiçbir şey yemek istemiyor. İşte tam bu durumda vücudunuzu güçlendirmek için uygulanacağınız reçeteyi ise Prof. Dr. Göral, şöyle açıkladı: