Yale Medicine, günümüzde 55 yaşın altındakilerin hastalığa yakalanma olasılığının neredeyse yüzde 60 daha fazla olduğunu bildiriyor. 2030 yılına kadar araştırmacılar, kolon kanserinin 20 ila 49 yaş arasındaki insanlar için bir numaralı ölüm nedeni olmasını bekliyor.
Cleveland Clinic'te kolorektal cerrah olan Michael A. Valente, "Kötüleşen bir diyet de dahil olmak üzere çevrenin bu artışta rol oynadığını düşünüyoruz" diyor. CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) kolorektal kanser taraması tavsiyesini 45 yaşına indirdi ve Yale Medicine doktorları, 20 yaşındaki insanların kolon kanseri uyarı işaretlerini anlamasını tavsiye ediyor.
Bitkisel çaylar ve detoks takviyelerinin egzotik karışımlarının tümü, kolonunuzu toksinlerden ve atıklardan temizleme vaadiyle kolon kanseri riskinizi azaltmayı hedefler. Ancak Mayo Clinic, bu kolon temizleme ürünlerinin yararlı bir şey yaptığına dair hiçbir kanıt olmadığını ve hatta dehidrasyon, enfeksiyon ve rektal yırtılma gibi zararlı etkileri olabileceğini açıklıyor.
Mantık basit: Sağlıklı bir bağırsak kendini doğal olarak temizler. Bu nedenle, vücudunuzdaki atıkları temizlemek için sihirli bir iksire ihtiyacınız olmasa da, diyetinizdeki doğru gıdalar uzun süreli bağırsak sağlığını destekleyebilir.
BESLENME SİSTEMİNİZ BAĞIRSAKLARINIZI DOĞAL OLARAK TEMİZLENME YÖNTEMİ
Dr. Valente, gıdaları sindirme konusunda ince bağırsak büyük bir iş yapsa da, gıdanın nemi sindirmek için kalın bağırsağın büyük bir önem taşıdığını belirtiyor. Kalın bağırsak, besinlerdeki suyu sindirmek için yeniden sisteminize dahil eder.
Dr. Valente, aynı zamanda atıkların depolanmasını ve onların atılmasını sağladığı için kalın bağırsağın önem taşıdığını, bu nedenle doğru yiyecekleri tüketmenin, örneğin; sebze, meyve ve kepekli tahılların kalın bağırsak kanseri riskinde azalma sağlayacağını da sözlerine ekledi.
KİNOA VE KAHVERENGİ PİRİNÇ
Doğadaki hallerine en yakın şekilde besinleri tüketmek, vücudunuz için de en iyi seçeneklerden biri olabilir. Örneğin; kinoa, kahverengi pirinç ve yulaf gibi az işlenmiş veya işlenmemiş tam tahıllı besinlerin, beslenme sistemindeki ilk değişiklik adımlarından biri olabileceğini vurguluyor. Bu nedenle bağırsaklarınızı temizleyen en iyi besinlerden biri olan tam tahıllar, Harvard T Chan Halk Sağlığı Okulu'nun 2017 raporuna göre; günde üç porsiyon tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini %17 oranında azaltıyor.
American Journal of Clinical Nutrition'da 2020 yılında yapılan bir araştırma, tam tahıllarda bulunan lifin daha düşük kolon kanseri riskine güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ekleyerek bu bulguyu pekiştiriyor.
BAKLAGİLLER TÜKETMEYİ ATLAMAYIN
Baklagiller ve mercimek, lif yönünden oldukça zengindir. Fasulye, barbunya gibi baklagil türlerinden daha fazla tüketen kişilerde, daha az yiyenlere kıyasla kolon polipleri (bağırsak zarında kansere dönüşebilen küçük bir hücre kümesi) oluşma ihtimalinin %35 daha az olduğu keşfedildi.
CHIA TOHUMU EN DOĞAL KAYNAKLARDAN BİRİ
Sadece 2 yemek kaşığı chia tohumu yemenin günlük ihtiyacınızın %40'ı kadar, yaklaşık 10 gram liften faydalanabilirsiniz. Bunun önemli olmasının sebebi; lifin bağırsaklarınız aracılığıyla toksik kimyasallar, kolesterol gibi zararlı maddelerin sistemden dışarı atabilmesi kapasitesini artırmasıdır. Lif yönünden zengin besinler, birçok hastalığa karşı korunmak için bağırsakları hücresel düzeyde etkileyerek bedeninizi sağlıklı tutmanın yoludur.
BROKOLİ, KARNABAHAR YÖNÜNDEN ZENGİN BESLENİN
En iyi lif kaynaklarından biri olan sebzeleri tüketmeniz, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmanızın bir diğer yolu. Yapılan bir çalışmaya göre; bir porsiyon pişmiş yeşil yapraklı sebze tüketmenin kolon kanseri riskini %24 oranında azalttığı tespit edildi. Brokoli, karnabahar ve lahana özellikle bu konuda en zengin seçeneklerden biri.
SOMON, SARDALYA VEYA ALABALIK…
Gut dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kolorektal kanserli insanlar için somon , sardalye ve alabalık gibi yağlı balıklardan omega-3 alımını artıranların ölüm riskinin balıktan kaçınanlara göre daha düşük olduğu ortaya çıktı . Bunun nedeni, omega 3 yağlarının kanser hücresi büyümesini durdurabilmesi ve hatta kolon kanseri hücrelerinin ölümünü teşvik edebilmesidir.
CEVİZ TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Ceviz, yoğun bir lif kaynağı olmanın yanı sıra aynı zamanda alfa-linolenik asit formunda omega-3 yağ asitleri içerir. Bu nedenle Dr. Valente, bağırsaklarınızı temizleyen yiyecekler arasında tavsiye ediyor. Hayvan araştırmaları, ceviz tüketiminin daha sağlıklı bir bağırsak ortamı oluşturduğunu, bu nedenle kanserli kolon tümörlerinin gelişimini azaltabileceğini düşündürüyor.
YOĞURT TÜKETİMİ
Frontiers in Nutrition'da yayınlanan 2022 araştırmasına göre, yoğurt tüketimi, bağırsak sağlığına iyi gelen yoğun bir probiyotik içeriğine sahiptir. Bu sayede kolon kanseri riskini büyük oranda azaltabilme gücüne sahiptir.