Mide ülserleri, midenin iç dokusunda veya ince bağırsağın bir kısmında ortaya çıkan yaralardır. Genelde Helicobacter pylori adlı bakteri veya bazı ilaçların uzun süre kullanımı sonucunda ortaya çıkar. Stres ve baharatlı yiyecek tüketimi de ülser ve gastrit semptomlarını kötüleştirebilir.
Tam olarak ülsere neden olmasalar da üretilen mide asidi miktarının artışı da gastrit ve mide ülserleri belirtilerini daha kötü hale getirebilir. Tüm bunlara karşı kendinizi koruyabileceğiniz bazı mucize besinler bulunuyor. İşte mide ağrısına en iyi gelen besinler…
BAL
Manuka balı, mide ağrısına neden olan faktörler üzerinde etkili olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Doğanın sunduğu en doğal tatlandırıcılardan biri olan bu bal, düzenli olarak tüketenlerde çeşitli sağlık yararlarından faydalanmalarını mümkün kılıyor.
Yaraların iyileşmesini hızlandıran bu yağ, midede oluşan gastrit ve ülser gibi sorunlarda oldukça etkili. Ayrıca yanıklar, yaralar dahil olmak üzere birçok sorunda da iyileştirici özelliğe sahip.
ALOE VERA
Kozmetik sektörünün de vazgeçilmezi olan aloe vera, aynı zamanda doğanın en şifalı bitkilerinden biri. Aloe veranın mide ülserlerini nasıl etkilediğine dair yapılan çalışmalar, birçok olumlu sonuç ortaya çıkarıyor.
Ülserleri azaltma oranını artırmasının yanı sıra oluşumlarını engellemesiyle de bilinen aloe veranın eşsiz bir koruyucu olduğu da bilimsel olarak değerlendiriliyor.
SARIMSAK
Sarımsak, yemeklere lezzet katması nedeniyle dünyanın birçok yerinde en sevilen lezzetlerden biri. Enfeksiyonlarla mücadele eden antibakteriyel ve antimikrobiyal etkisi ise tüm bilim çevrelerince kabul ediliyor.
Bazı araştırmalar, sarımsağın mide ülserleri üzerindeki etkinliği destekleniyor. Örneğin; hayvanlar üzerinde yapılan 2016 tarihli bir araştırma, sarımsağın ülser gelişimini önlemeye ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
PROBİYOTİKLER
Probiyotikler, sindirim sistemindeki bakterilerin dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olan canlı organizmalardır. Optimum bağırsak sağlığına ulaşmaya yardımcı olmanın yanı sıra ülserlerin tedavisine de yardımcı olabilirler.
Diğer tedavilerle birlikte ele alındığında probiyotikler, ülsere neden olan zararlı bakterileri yok etmeye yardımcı olabilir. Yoğurt ve turşu gibi fermente gıdalar ile probiyotik desteği alabilirsiniz.
ZENCEFİL
Birçok insan, zencefili mide koruyucu etkilere sahip olması nedeniyle sıklıkla ilk başvurduğu çarelerden biri olarak kullanıyor. Şişkinlik, kabızlık, gastrit ve sindirim rahatsızlıkları için sıklıkla kullanılan zencefilin 1980'den bu yana ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu savunulmaktadır.