Eğer kemiklerinizi güçlendirmeye ihtiyacınız bulunuyorsa, kemik erimesi veya çeşitli hasar riski ile karşı karşıyaysanız özellikle bir sebze, aradığınız desteği sunabilir. Beslenme Uzmanı Laura Burak, kemikler için en faydalı yeşil yapraklı sebzenin "kale" olduğuna dair açıklamalarda bulunuyor.
"100 MG KALSİYUM İLE REKOR MİKTAR"
Diyetisyenlerin önerileri arasında tüm yeşil yapraklı sebzelerin önemli olsa da özellikle kale adlı besini sıklıkla önerdiğini belirten Burak, yoğun besleyici özelliği ile "süper besin" olarak nitelendiriyor.
Çeşitli sebze reyonlarında ve manavlarda bulabileceğiniz bu sebze, aynı zamanda farklı bir tada sahip. Bu sayede birçok tarifte ve salatada kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Kale, sadece bir fincanında 100 mg kalsiyum içermesi sayesinde en iyi bitkisel kaynaklardan birine dönüşüyor. Bu nedenle kemik sağlığınızı iyileştirmek ve kemik yapısını güçlendirmek için en iyi sebzelerden biri olarak günlük kalsiyum ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılayabiliyor.
Kale, zengin kalsiyum miktarının yanı sıra aynı zamanda zengin br K vitamine içeriğine de sahiptir. Böylece bedeninizde kalsiyum miktarını düzenleyebilme kapasitesi yüksektir.
"K VİTAMİNİ YÖNÜNDEN DE ZENGİN"
Güçlü kemiklerin en büyük destekçisi K1 vitaminine sahip bu sebze, olası bir K vitamini eksikliğini de önlüyor. Araştırmalar, K vitamini eksikliğine sahip kişilerin daha yüksek osteoporoz (kemik erimesi) riski ve kırılgan kemiklere sahip olma ihtimaliyle karşı karşıya olduklarını gösteriyor.
Bir fincan çiğ kale yemek, ihtiyacınız olan günlük K vitamini %100'ünü karşılayarak günlük tüketimde tek başına önemli bir ihtiyaç sağlar.
Fakat pişmiş olarak yemek, bu miktarın 4 katını almanızı sağlayarak bir menüye ekleyebileceğiniz en sağlıklı alternatife dönüşüyor.
"FARKLI ŞEKİLLERDE TÜKETEBİLİRSİNİZ"
Tüm bunların yanı sıra bu besleyici yeşil sebze, aynı zamanda biraz "acı" bir tada sahip olarak nitelendiriliyor. Damakta oldukça zengin bir tat bırakan bu sebzeyi tüketmenin farklı yöntemleri de mevcut. Tadını çiğ olarak beğenmediğiniz durumda, baharatlı bir tarife dönüştürerek oldukça lezzetli bir menü olarak tüketebilirsiniz.
Ayrıca kaleyi tüketmenin sayısız yolu bulunuyor. İster bir smoothie tarifine ekleyebilir, sosların bir parçası haline getirebilir veya kale ile omlet hazırlayabilirsiniz. Laura Burak, aynı zamanda kaleyi tüketirken, biraz zeytinyağı, limon suyu, tuz ve biberle birlikte lezzetli bir salata olarak da hazırlayabileceğiniz önerisinde bulunuyor.