Karaciğer, vücut işlevlerini düzenleme konusunda oldukça büyük görevlere sahip. Metabolizmayı düzenliyor, beslenmeden alınan içeriklerin, vücutta daha sonra kullanmak üzere kullanabileceği veya depolayabileceği maddelere dönüştürür. Karaciğer, ayrıca toksik maddelerin de atılmasından da sorumludur. Bu nedenle sürekli olarak karaciğere zarar veren yiyecekleri tüketmek, sağlığınızın bozulmasına neden olur. İşte o yiyecekler…
PATATES KIZARTMASI
Yağlı yiyecekler, karaciğeriniz için en büyük zararı veren besinler arasında yerini alıyor. Karaciğer, yağları parçalayarak enerjiye dönüştürmekten sorumludur. Bu nedenle çok fazla yağlı yiyecek tüketimi, karaciğeri aşırı yorabilir. Ayrıca karaciğer hücrelerindeki yağ birikimi, birçok hastalığın gelişmesine de neden olabilir. Doymuş yağ oranı yüksek olan patates kızartmasını sıklıkla tüketmek de bu soruna katkıda bulunur. Uzun vadede iltihaplanmaya neden olan bu yiyecek, enflamasyonun karaciğerde siroz olarak bilinen bir komplikasyon olan yara dokusunun oluşmasına neden olabilir.
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ
Doymuş yağ, karaciğer için en kötü yiyecekler arasında bulunuyor. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri yüksek doymuş yağ oranları nedeniyle büyük hasarlar verebilir. Fatty Liver Foundation adlı kuruluşa göre, doymuş yağ karaciğer için diğer yağlardan "metabolik olarak" daha zararlıdır.
CHEESEBURGER
Amerikan Kalp Derneği'ne göre, çoğunlukla hayvansal bazlı ürünlerde bunun yağ, kalp hastalığı ve felç riskini artırırken cheeseburger aynı zamanda doymuş yağ ürünleri yönünden çok daha yüksek olması nedeniyle büyük riske sahiptir. Bu nedenle "evde kendi burgerinizi" yapmak çok daha sağlıklı bir atıştırmalık kaçamağı olacaktır.
KREMA
Özellikle, tatlılarda ve bazı kahve gibi içecek türlerinde kullanılan krema, yüksek yağ içeriğinin yanı sıra yoğun bir şeker içeriğine de sahiptir. Bu nedenle karaciğerin düzenleyebileceğinden çok daha fazla yağ ve şeker alımına neden olarak, birikmenin de önünü açar. Bu nedenle eğer bir kahve istediyseniz sade olmasına dikkat ederek ve çeşitli krema karışımlarından kaçınarak karaciğerinizi korumak için basit ama büyük bir adım atabilirsiniz.
ALKOL
Karaciğer, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklanan toksinleri filtrelemekten de sorumludur. Uzmanların açıklamasına göre; alkol alımı filtrelemesi sırasında karaciğer hücreleri ölüyor. Bu nedenle alkol tüketimi; karaciğer dokusunda ciddi ve kalıcı hasarlar meydana getiriyor. Alkolden uzak durmak, tüm sağlık sorunları için geçerli bir sebep olsa da karaciğerinizde ortaya çıkabilecek hasarlar için en önemli faktörlerden biri olarak kesinlikle yaşamdan çıkarılması gereken bir kötü alışkanlık olarak öne çıkıyor.
TEREYAĞI
Çoğu hayvansal ürün gibi süt ürünleri de karaciğer hasarını şiddetlendirebilir. Tereyağı ise sadece hayvansal bir ürün olmakla kalmaz, aynı zamanda yüksek miktarda doymuş yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle karaciğeri yoran bir yağ türüdür. Yemeklerinizi tereyağı ile pişirmek yerine, karaciğer enzim oranlarını düşürdüğü tespit edilen Omega-3 yönünden zengin yağ asitlerine sahip olan zeytinyağı ile pişirmek, daha güvenli bir seçenek olacaktır. Üstelik zeytinyağı, kilo kontrolüne yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
TAM YAĞLI SÜT
Bir fincan tam yağlı sütte yaklaşık 9,1 gram doymuş yağ bulunması nedeniyle karaciğer için yorucu bir besine dönüşebilir. Ancak süt genel olarak tüketilebilir içerik olsa da hayvansal gıdalardan tamamen uzaklaşmanızı gerektirmez. Örneğin; az yağlı süt ürünlerini tüketebilir, peynir altı suyu gibi proteini yüksek ama yağ oranı az ürünleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.
HAZIR ÇORBALAR
Çorba hem pratik, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek olabilir. Fakat burada öne çıkan durum; çorba tercihlerini yaparken kendi hazırladığını ve doğal içeriklere sahip bir çorba olup olmadığına dikkat etmektir. Hazır, paketlenmiş çorbalar yüksek sodyum miktarı nedeniyle karaciğerde büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle hazır çorbalar gibi çok fazla tuz içeriğine sahip olan besinlerden uzak durmak gerekiyor.