Fıstık ezmesi birçok insanın favori atıştırmalıklarından biri. Hatta sağlıklı ve fit yaşam için yapılan tatlıların çoğunda şeker yerine fıstık ezmesi ile tatlandırmayı tercih ediyorlar. Peki bu sevilen ezmenin yan etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Yer fıstığının yan etkilerinden 5'ini sizler için hazırladık…
REFLÜSÜ OLANLAR DİKKAT!
Ne yazık ki fıstık ezmesi, göğsünüzde ve boğazınızda bazı büyük rahatsızlıklara neden olabilir. Yer fıstığı diğer kuru yemişlerden daha fazla yağ içerir. Bu da yemek borusunu (KÖS) kötüleştiriyor. Yağlı yiyecekler, KÖS'ün gevşemesine neden oluyor. Ancak iyi bir şekilde değil. Güçlü kalmak için KÖS'e ihtiyacınız var çünkü yemek borunuzun altını kapatan ve onu mide asidinden koruyan şey budur. Bu nedenle yağlı yiyecekler; KÖS'ü gevşettiğinde, mide asidi yemek borunuza girerek size asit reflü ve mide ekşimesi semptomları verir.
YUTMAYI ZORLAŞTIRIYOR
Bir kaşık dolusu fıstık ezmesini çok fazla alıp, elinizde bir bardak su olmadan gerçekten yutamayacağınız hissine sahip olmanın yanı sıra, fıstık ezmesinin yemek borunuzun bu normal işlevi yerine getirmesini zorlaştırmasının başka bir nedeni daha var. Yer fıstığına alerjiniz var ve bunu bilmiyorsanız, yediğinizde inflamasyona (EOE) neden olabiliyor.
Bu hastalık yemek borusunda iltihaplanmaya ve bunun sonucunda yutmayı zorlaştıran kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Ek olarak reflü nöbetleri yemek borusundaki iltihabı şiddetlendirebilir. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalmamak için gıda alerjisi yaptırarak alerjiniz olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
İLTİHAPLANMAYA SEBEP OLUYOR
Çok fazla tüketilmesi sonucunda fıstık, vücut üzerinde iltihap oluşturan Omega-6 yağ asitlerine sahiptir. Yapılan araştırmalar, doğru oranda Omega-3 tüketmenin bu iltihaplanmayı engellediğini gösterse de çok fazla fıstık ezmesi tüketmek, sağlıksız bir birikime neden olarak bedeninizi riske sokabilir.Bu nedenle vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltmak için ceviz, somon, keten tohumu gibi gıdalardan daha fazla yemeniz önemlidir.