Kalp krizi ile ilgili cinsiyete dayalı bir farklılık bulunuyorsa, bu da erken uyarı işaretleridir. Doktorlara göre, kadınlarda erkeklerden daha sık görülen birkaç kalp krizi belirtisi bulunuyor. Bu işaretlerin farkında olmak, daha erken müdahaleyi mümkün kılarak hayat kurtaran önemli bir adım olabilir. İşte o belirtiler…
KALP KRİZİNDEN ÖNCE NEFES DARLIĞI, BAŞ DÖNMESİ VE SIRT AĞRISI
Kalp krizi, özellikle göğüste dalgalar halinde gelebilen rahatsızlıklar olmak üzere farklı şekillerde kendini gösterebilir. Tıp uzmanları, kadınların farkındalık eksikliği nedeniyle genellikle fark edilmeyen farklı semptomlar yaşama olasılığının daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Uzman Nieca Goldberg, erkekler ve kadınlarında "göğsünde fil gibi" hissedilen göğüs basıncının bazen kadınlarda oluşmadığını belirtiyor. Amerikan Kalp Derneği'ne (AHA) göre, bunun yerine alt göğüs ve üst karında nefes darlığı, basınç ve ağrı, baş dönmesi ve bayılma, üst sırt basıncı veya aşırı yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Kadınlarda ortaya çıkan kalp krizinin diğer yaygın erken belirtileri arasında aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve çene ağrısı da bulunuyor.
BELİRTİLER BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR
Bazı kadınlar, kalp krizinin yaklaştığını hissedebilse de birçoğunun semptomların genellikle grip veya yaşlanma sürecinden kaynaklandığını varsayarak es geçtiği Goldberg tarafından belirtiliyor. Uzmanlar, çoğu durumda, kalp krizi geçirdiklerinde insanların bunun acil tıbbi bir durum yaşadıklarını fark etmediklerini anlatıyor.
Goldberg, göğüs ağrısı veya baskısından daha hafif görünse de vücudunuzun size ne söylediğinin farkında olmanın oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Sanki maraton koşmuşsunuz ama bir hamle yapmamışsınız gibi bir nefes darlığı belirtisi önemli işaretlerden biri. Kalp krizi geçiren kadınlar, kendilerini sıkan veya etraflarına bir ip dolaşmış gibi hissettiren üst sırt baskısı olduğunu tanımlar.
Kalp krizi geçiriyor olabileceğinizin farkında olmanın yanı sıra, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almak da çok önemli bir durumdur.
KADINLAR, KALP KRİZİ DURUMUNDA YARDIM İSTEMEK İÇİN UZUN SÜRE BEKLİYOR
Araştırmalar, kalp krizi geçiren kadınların erkeklerden daha uzun süre yardım arama konusunda beklediklerini gösteriyor. Konuyla ilgili olarak 2018 yılında yapılmış bir araştırma, bunun "kalp krizlerinin genellikle erkeklerde meydana geldiği ve göğüs ve sol koldaki ağrının en iyi bilinen semptomlar olduğu efsanesinden kaynaklanabildiğini gösterdi.
Tıbbi uygulamadaki değişikliklerin durumu iyileştirdiğini ve erken semptomların daha kolay fark edilmesinin ise daha olası hale geldiği de belirtiliyor. California, Santa Monica'daki Providence Saint John Sağlık Merkezi'nde Uzman Kardiyolog Rigved Tadwalkar, tıp alanında çalışan kadın sayısının artmasının bu farkındalığın gelişmesindeki en büyük etken olduğunu belirtiyor. Ayrıca kadınları içeren daha fazla araştırmanın yapılması sayesinde daha fazlasının öğrenildiğini ve bu farklılıkların var olduğu konusunda artık daha fazla farkındalık oluştuğunu dile getirdi.
KALP HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN ATILABİLECEK BAZI TEMEL ADIMLAR
Kardiyovasküler hastalık geliştirme veya kalp krizi geçirme riskini azaltmak için ilk olarak riskinizi tam olarak öğrenmek, bunun için ise doktorunuzdan randevu almak oldukça önemli. Ayrıca, koroner kalp hastalığı riskini %50 düşürebilmek için zararlı sigara alışkanlığı bırakmanız en önemli adımlardan biri.
Goldberg, ayrıca tutarlı bir egzersiz programı oluşturmanın da önemli olduğunu, günde 30 dakika yürümenin bile kalp krizi veya felç geçirme riskini büyük oranda azaltabileceğine dikkat çekiyor. Üstelik daha sağlıklı bir yeme sistemine geçmek de büyük önem taşıyor.