Yazar Dan Buettner, yirmi yıldan fazla bir süreyi Okinawalıları bu kadar uzun ömürlü kılan şeyin ne olduğunu araştırmak, onların sırlarını ortaya çıkarmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek için harcadı.
Okinawalıların uzun ömürlülüğündeki önemli faktörlerden birinin, besin açısından zengin sebze ve yapraklarla dolu bitki ağırlıklı beslenmeleri olduğunu söyleyen Buetnerr, özellikle tek bir malzemenin sihirli çözüm olup olmadığını araştırdı.
Fakat aslında tek bir besin yerine bazı besin gruplarına odaklanan Okinawanlıların gıdaya yönelik benzersiz yaklaşımı, yüzlerce yıl öncesine, ada kümelerinin Ryukyu Krallığı'nın bir parçası olduğu ve gıdanın ilaç olarak kabul edildiği zamana kadar uzanıyor. Bunun yerine, Japon tropik ortamında sağlığı ve uzun ömürlülüğü geliştirmeye yardımcı olan en az yedi temel beslenme kuralı bulunuyor.
MOR PATATES
1950'lerde, Japonya'nın geri kalanı yaklaşık %50 pirinçten oluşan bir diyetle geçinirken, Okinawan'lar günlük kalorilerinin %67'sini beni imo adını verdikleri mor tatlı patateslerden alıyordu. Buettner, bu patateslerin"tayfun gibi hava şartlarına dayanıklı" sağlıklı kompleks karbonhidratların lifle yönünden zengin olduğunu ve yaban mersinden daha fazla antioksidana sahip olduğunu söylüyor.
Buettner, "Beslenme sistemi söz konusu olduğunda, Okinawalıların uzun ömürlülüğünden sorumlu tek bir bileşik yok" açıklamasında bulundu.
Bunun yerine, uzun bir ömür veren beslenme sistemi, kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi sorunları doğal olarak ortadan kaldıran sağlıklı, bütün gıdalardan oluşan bir mutfağa odaklanıyor.
YEŞİL DUT YAPRAKLARI
Dut yapraklarının boğaz ağrısını dindirmeye iyi geldiğini söylüyor. Çalışmalar, besin açısından zengin dut yapraklarının aynı zamanda iltihapla mücadeleye ve kan şekeri ile kolesterolü düzenlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
DENİZ YOSUNU
Deniz yosunu, hücrelerimizi sağlıklı tutan iyot ve antioksidanlar gibi besinlerle doludur. Uzmanlar, Okinawa halkının sıcak günlerde serinlemek için bu besini yediğini söylüyor.
OKINAWA TOFUSU
Diğer tofu gibi bu da soya fasulyesi açısından zengin bir besindir, kalbe iyi gelir ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak Okinawan tofusu, diğer tofulardan daha fazla protein ve sağlıklı yağ sağlıyor çünkü soya fasulyeleri kaynatıldıktan sonra değil, kaynatılmadan önce çiğ olarak sıkılıyor. Bu tür tofuya "ada tofu" anlamına gelen shima-dōfu adı verilir ve çok sağlamdır, geleneksel olarak anakaradaki tofu üreticilerinin kullandığından daha tuzlu bir bağlayıcı ile yapılır.
Ayrıca Okinawalıların tabaklarında kırmızı ete veya işlenmiş gıdalara da çok az yer var. Bunun yerine, kaseleri bitkilerle doludur; lif ve temel besinler açısından zengin yiyecekler, lezzetli ve iştah açıcı olmakla birlikte aynı zamanda kronik hastalıkları da uzak tutar.